Samenwerken met Russen

China geeft nieuw begrip aan de term megastal

6 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Begin mei was op Boerenbusiness een video te zien van het grootste melkveebedrijf ter wereld. De China Modern Dairy Company heeft 40.000 melkkoeien en neemt daarmee de leiding van zijn Amerikaanse rivalen. Echter, in hetzelfde land werkt Zhongding Dairy Farming aan de overtreffende trap maal twee. Het bouwt aan een stal voor 100.000 melkkoeien.

De 100.000 melkkoeien in China worden gevoed met voer uit Rusland

Het nieuwe melkveebedrijf, by far de grootste ter wereld wanneer hij gereed is, staat in de stad Mudanjiang. Dat ligt in het noordoosten van China. Met de bouw is een investering van 1 miljard yuan gemoeid. Omgerekend 150 miljoen euro. Dat schrijft Farmers Weekly. Bijzonder is de samenwerking met Rusland.

Je kunt wel veel koeien melken, maar die hebben ook veel voer nodig. De Chinese eigenaar ging daarom in zee met het Russische Severny Bur. Zij gaan het voer produceren en leveren voor de koeien. Daarvoor heeft het op dit moment 100.000 hectare beschikbaar. Echter, 200.000 extra hectare ligt al klaar om de productie flink op te schalen wanneer nodig.

Rusland werkt graag met China samen om haar zuivelimport weer op niveau te brengen. Tot augustus 2016 heeft het Kremlin een verbod opgelegd op de import van melk en melkproducten uit onder andere de EU. Om dat tekort weg te werken – onder andere 300.000 ton kaas op jaarbasis – zoekt het nu andere oplossing. De samenwerking is voor melkveehouders in Europa gerust zorgwekkend te noemen. 25 procent van de Europese zuivelproductie verdween voorheen richting Rusland.

Het 100.000 koppen tellende bedrijven is straks in staat 800 miljoen liter melk per jaar te produceren. Daarmee is 100.000 ton kaas te produceren, wat goed is voor 30 procent van het importvolume. En, het is zeker niet het laatste melkveeproject in China laat een insider weten.

De Chinese eigenaar Zhongding Dairy Farming heeft op dit moment al 32 melkveebedrijven in China. Die tellen een gezamenlijke veestapel van 25.000 melkkoeien. Indrukwekkend voor een bedrijf dat in 2013 werd opgericht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
beyens leo 21 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864593/China-geeft-nieuw-begrip-aan-de-term-megastal]China geeft nieuw begrip aan de term megastal[/url]
Of zulke bedrijven succesvol zullen en/of kunnen draaien moet de toekomst nog uitwijzen. Zeker is wel dat dit alles niet vlekkeloos zal verlopen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden