Korting in EU handen

2016 wordt het jaar van de fosfaatrechten

24 Juli 2015 - Herma van den Pol - 12 reacties

Schakelen op fosfaatrechten wordt een heikel karwei. Hoe meer tijd er verstrijkt sinds het bekend werd dat er fosfaatrechten komen, hoe meer verhalen er de ronde gaan doen en hoe groter de onzekerheid in de sector wordt. Ook hangt er veel van de houding van Brussel af voor de korting bij de rechten, maar dan blijven de vragen rondom verhandelbaarheid en de latente ruimte nog over. 

100

euro

voor fosfaatrechten wordt genoemd

Begin oktober hoopt LTO dat er meer duidelijkheid is omtrent de fosfaatrechten, maar pas half 2016 wordt er concrete regelgeving verwacht over de rechten. 'Daarom hebben we bij de Eerste en Tweede Kamer ook gevraagd om snel duidelijkheid te geven', zo zegt Kees Romijn, voorzitter van de LTO Melkveehouderij. 

Dat het onderwerp leeft merkte LTO bij de bijeenkomsten, welke naar aanleiding van de rechten opgezet zijn. 'Normaal is iedereen rond deze periode druk op het land, maar dat zetten ze hiervoor aan de kant. We hebben nog nooit zoveel leden op bijeenkomsten gezien.'

De zorgen onder melkveehouders zijn dan ook groot. Binnen deze groep zijn diverse kleinere groepen te onderscheiden, zo zijn er degene die net een stal gebouwd hebben en niet weten of ze voldoende financiering krijgen om de stallen vol te zetten, er is een groep die geïnvesteerd heeft in grond en zich nu afvraagt of ze voor de latente ruimte rechten krijgen, weer andere maken zich zorgen over de korting en nog meer melkveehouders vragen zich af wat het uitgangspunt gaat worden bij het bepalen van de hoeveelheid rechten. 

Het lastige is dat er zoveel onduidelijkheid bestaat dat er amper op in te spelen is, ondanks dat melkveehouders vanaf 2 juli 2015 elke kg fosfaat die er extra geproduceerd wordt moeten verantwoorden. Een sluitend antwoord op wat melkveehouders het beste kunnen doen kan Romijn niet geven.    

Toch zijn melkveehouders al wel met deze opgave aan de gang gegaan en worden er ondanks een gebrek aan duidelijkheid prijzen genoemd. Het gerucht gaat zelfs onder handelaren dat er tegen een prijs rond de 100 euro rechten verkocht zijn. Veel melkveehouders pakken het probleem aan door in de omgeving op zoek te gaan naar degene die koeien hebben weggedaan na 2014 en daar overeenkomsten mee te sluiten.  

Of dat een goede zet is durft Romijn niet te zeggen. 'Het kan dat er alleen via een beurs in rechten gehandeld mag worden en dan heb je niets aan deze overeenkomsten.' Maar ook hier staat nog helemaal niets vast. Door die onzekerheid wordt toch weer gekeken naar de varkensrechten en worden die als voorbeeld gebruikt, want wachten met actie ondernemen tot de regels vaststaan is bij veel ondernemers niet mogelijk. Dit doordat koeien kalveren en ze geen dieren weg willen doen, of door financiële redenen. 

Opleving in de verkoop van varkensrechten

Een sluiproute die ook nog steeds benut wordt is het aankopen van varkensrechten. Het was even wat rustiger maar deze week waren er toch weer melkveehouders die overgingen tot de aankoop van rechten. Dit  gebeurde op meerdere plaatsen. Een opmerkelijke zet, want staatssecretaris Sharon Dijksma heeft duidelijk gezegd dat fosfaatrechten niet uitgewisseld kunnen worden met dierrechten. 

Hoewel de eerste melkveehouders aan de slag zijn gegaan met de rechten is het nog niet duidelijk wie er straks voldoende rechten hebben en wie niet, want ook over de peildatum is niets zeker. Romijn legt uit dat hier veel afhankelijk is van Brussel. 'Over 2014 was er nog geen overschot. Als Europa het acceptabel vindt dat Nederland in 2015 te hoog zit dan kan er in 2016 gewerkt worden aan een oplossing.' Maar kan Brussel zich hier niet in vinden dan moet er gekort worden. Ook zijn er de vragen rondom latente ruimte. Een lastig onderwerp, want er is al een overschot en die wordt dan nog groter.

Romijn benadrukt dat voor 2015 alleen de mestverwerking op orde moet zijn, omdat in 2016 de melkveewet in werking treedt. In 2016 gaan de fosfaatrechten een rol spelen. Wat inhoudt dat pas eind 2016 al het fosfaat verantwoord hoeft te worden. De vraag is of dat goed is of niet, want nu al wordt duidelijk dat in eerste instantie de vraag groter wordt dan het aanbod. Toch heeft de voorzitter er vertrouwen in dat melkveehouders ook hun draai gaan vinden in een sector met rechten. 'De veerkracht is groot.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
ploegie 24 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864914/2016-wordt-het-jaar-van-de-fosfaatrechten-]2016 wordt het jaar van de fosfaatrechten[/url]
wie wil ze kwijt voor 100 euro per kilo ik denk niemand
Bik 25 Juli 2015
Het enigste wat mij duidelijk wordt van dit artikel is dat de handelaren de markt voor melkveefosfaatrechten al stevig aan het masseren zijn. Natuurlijk noemen handelaren liefst zo hoog mogelijke bedragen, dan kunnen ze straks makkelijker hogere marges aanhouden."Het gerucht onder handelaren gaat zelfs dat er tegen een prijs van rond de 100 euro rechten verkocht zijn" , anoniemer kun je je boodschap niet brengen, 'n gevalletje stemmingmakerij.
boelenham 25 Juli 2015
Vleesvee valt niet onder fosfaatrechten dus die kunnen gemolken worden want wie bepaalt wat vleesvee is , dus mensen alle vaarzen worden vleesvee
Boer Jan 25 Juli 2015
Te koop:

Als de rechten inderdaad 100 euro per kg fosfaat opbrengen, dan verkoop ik de rechten van 100 stuks jongvee. Nu heb ik 310 koeien. waarvan 170 melkkoeien. Dan stop ik met jongvee opfokken en koop drachtige vaarzen terug van onze oosterburen. Als ik die rechten kan verkopen voor 2000 euro per stuk jongvee dan verdien ik al 200.000 Euro! Kassa! Ik heb bewust extra vee aangehouden afgelopen jaren omdat dit er aan zat te komen :) En anders voor twee stuks jongvee een extra melkkoe houden!
Pietje 25 Juli 2015
Een mooi moment om het bedrijf te stoppen. Als ik nu een paar duizend kan verdienen aan de verkoop van de rechten per koe, dan ga ik niet doormelken voor 30 cent. Volgens de boekhouder heb ik een kostprijs van 36 cent. Dus ik draai al verlies.
Dus ik hoor wel wanneer ik de rechten kan verkopen. Dan ga ik op vakantie en zoek daarna een andere betaalde baan waarbij ik een ander ga uitmelken. Adviseur ofzo bij DLV lijkt me wel wat. Of controleur bij de ratten van SKAL.
Jan Boer 25 Juli 2015
Ik heb ze al gekocht voor 110 euro, stal moet toch vol en goedkoper worden ze niet. Nog altijd maar een fractie van de prijs van melkquotum (€ 15.000 per koe en meer). Of zijn we die alweer vergeten soms?
Jan Boer 25 Juli 2015
Ik heb ze al gekocht voor 110 euro, stal moet toch vol en goedkoper worden ze niet. Nog altijd maar een fractie van de prijs van melkquotum (€ 15.000 per koe en meer). Of zijn we die alweer vergeten soms?
Jan Boer 25 Juli 2015
Ik heb ze al gekocht voor 110 euro, stal moet toch vol en goedkoper worden ze niet. Nog altijd maar een fractie van de prijs van melkquotum (€ 15.000 per koe en meer). Of zijn we die alweer vergeten soms?
walter 25 Juli 2015
mag hopen voor de jonge ondernemers dat er geen handelsmogelijkheid komt, weer Jaren geld de sector uit dragen.!

gewoon van stoppers innemen en verdelen onder latente ruimte in grond en latente ruimte in stallen (mits amvb grondgebondenheid ingevuld is)
oudere boer 25 Juli 2015
die kringloopwijzer wordt binnen de kortste keren door brussel net als minas afgeschoten is nooit jurisch waterdicht te maken houd rekening met een afroming van 6a7 procent lto laat die derogatie maar varen en maak iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen mest
boer cor 26 Juli 2015
de staatsscretaris mevrouw Dijksma zal keihard door brussel worden aangepakt met de derogatie op zak had zij het nooit zover mogen laten komen er hangt nog wel voor drie miljoen kg fosfaat aan knelgevallen in de lucht Dijksma kan zich de borst maar nat maken
betweter 27 Juli 2015
kringloopwijzer! hoe gaat dat bij de gemengde bedrijven? dan moet je de akkerbouw ook meenemen en dat gebeurd nog niet . in Flevoland zitten veel gemengde bedrijven met pootgoed , uien bieten als je veel tonnen oogst dan moet de kringloopwijzer toch voordelig uitpakken, maar akkerbouw doet helemaal niet mee.
Derogatie daar moeten we mee stoppen, hoeveel boeren doen daar eigenlijk aan mee?
slaap dier 27 Juli 2015
Hey Pietje , je kunt ook nog bij wakker dier! het midden oosten heeft IS wij hebben wakker dier, een ramp voor onze veehouders, terroristen zijn het, liegen en bedriegen!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden