DCA Melk Pro Inside

Melkprijs stiekem hoger bij FrieslandCampina

28 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel er al enigszins rekening mee was gehouden, sloeg de bekendmaking van de garantieprijs van FrieslandCampina over augustus toch in als een bommetje in de Nederlandse melkveehouderij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat geeft aan dat de melkmarkt, ondanks het lage niveau van de melkprijs, toch stabieler is dan het op het eerste gezicht lijkt. Daarbij had FrieslandCampina een flink hogere garantieprijs kunnen presenteren, als zij het oude systeem van heffingen en toeslagen hanteerden. De zomerheffing en wintertoeslag worden niet meer op de desbetreffende maanden ingehouden of uitbetaald, maar aan het einde van het jaar bij de uiteindelijke melkafrekening verrekend.

Als je wel de zomerheffing en wintertoeslag toepast op de garantieprijs, is een heel ander beeld te zien. Dan ligt het dieptepunt in de melkprijs van het zuivelconcern in juni. Op basis van de prijs van vet, eiwit en lactose komt FrieslandCampina dan op een melkprijs van 28,05 euro per 100 kg bij 3,47 procent eiwit, 4,41 procent vet en 4,51 procent lactose. In deze en vanaf maart de voorgaande maanden is dan ook een zomerheffing van 2,30 euro per 100 kg van toepassing.

In juli wordt geen heffing geheven of toeslag uitgekeerd, waardoor de prijs direct - door het wegvallen van de 2,30 euro aan heffing - stijgt naar naar 30,16 euro per 100 kg. Vanaf augustus ging FrieslandCampina in de regel al een wintertoeslag uitbetalen. De melkprijs voor augustus komt, inclusief de wintertoeslag van 2,45 euro per 100 kg, dan ook uit op 30,80 euro per 100 kg. Hoewel de melkveehouder daar in de hedendaagse praktijk niets aan heeft, hij krijgt de garantieprijs uitgekeerd, ligt zijn melkprijs stiekem toch wat hoger. Alleen vindt de verrekening daarvan, zoals gezegd, aan het einde van het jaar plaats.

Op 1 september mogen de leden van FrieslandCampina ook een voorschot op de prestatietoeslag uit de resultaten van het zuivelconcern verwachten. Vorig jaar ontvingen zij 75 procent van de prestatietoeslag op die datum, oftewel 0,825 euro per 100 kg. Of deze toeslag dit jaar ook zo hoog wordt, is nog maar zeer de vraag. Ook FrieslandCampina heeft vanzelfsprekend te kampen met de neergaande trend op de zuivelmarkten en moet de laatste maanden een flinke stroom extra ledenmelk verwerken.

De lage prijzen voor commodities als melkpoeders en boter en de belabberde situatie op de kaasmarkt ondersteunen de resultaten van FrieslandCampina beslist niet. De enorm toegenomen melkplas evenmin. Cees 't Hart, de inmiddels vertrokken topman van FrieslandCampina, zei in maart al dat het zeer lastig ging worden om de winstgevendheid op peil te zetten. Het zuivelconcern kan veel van de extra ledenmelk niet direct verwerken in producten met een hoge toevoegde waarde, zoals babyvoeding, toetjes of ingrediënten, doordat de markt of de productiecapaciteit dit niet toelaat.

't Hart zei toen al dat FrieslandCampina een groot deel van de extra melk moet verwerken en afzetten als melkpoeder, room of boter. En dat zijn nu net markten waarvan de noteringen de laatste tijd week na week dalen. De prestatietoeslag op 1 september kan de melkveehouder, zoals het er nu naar uit ziet, financieel een beetje helpen maar meer ook niet.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden