Countus Melkvee Index

Juli brengt domper voor melkveehouders

3 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Een verbetering van het rendement. Het zag er even naar uit dat in juni het laagste punt bereikt was, maar toen werd de markt geconfronteerd met een dramatische veiling van de Global Dairy Trade (GDT) en een melkaanvoer die hoog blijft. Wat het effect daarvan is op het rendement op het boerenerf blijkt uit de Melkvee Index van Countus, samengesteld in samenwerking met DCA. 

De markt kreeg nog een trap na door flinke prijsdalingen op de GDT

Twee belangrijke ontwikkelingen gedurende de maand juli hebben grote gevolgen voor het rendement tot het einde van het jaar. De eerste blijkt de melkaanvoer. Doorgaans laat de melkproductie na het bereiken van het hoogste punt een gestage daling zien. Dit geeft de markt de kans om voor de zomer nog iets van de prijsdalingen als gevolg van de extra melk goed te maken. Dit jaar werd de markt die kans niet gegund. De melkaanvoer bereikte het hoogste punt en bewoog in Nederland daarna zijwaarts. Ook in Duitsland bleef de daling beperkt en in Frankrijk wordt alleen als gevolg van de hittegolf minder melk gemeld. 

Door het uitblijven van een duidelijke daling bleven de fabrieken op volle toeren draaien. Iets wat zijn weerslag heeft op de dagmarkt, maar ook op de opbouw van voorraden en in het verlengde de prijszetting van de belangrijkste commodities kaas, melkpoeder en boter.

Alleen deze ontwikkeling had de markt waarschijnlijk iets omlaag gezet, maar nu kwam er nog een trap na door flinke prijsdalingen op de GDT. Het zette de wereldmarktprijzen voor magere melkpoeder en boter zwaar onder druk. In Europa resulteerde het zelfs in de eerste aankopen voor interventie. 

Te weinig speelruimte voor nog meer verrassingen

Het blijft niet zonder gevolgen en heeft grote impact op het boerenerf. Het toch al lage rendement laat tot het einde van augustus een daling zien en stabiliseert daarna rond de 80 punten. Waarmee het rendement een vijfde onder het tienjarig gemiddelde uitkomt. Aan het begin van 2016 laat magere melkpoeder weer een stukje herstel zien. Veel hangt nog steeds af van de melkaanvoer.

De prognose voor het rendement op het melkveebedrijf benadrukt waarom er snel duidelijkheid nodig is omtrent de fosfaatrechten nodig is. Er is simpelweg te weinig financiële speelruimte voor nog meer verrassingen achteraf.   

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

index
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden