Akkerbouw iets positiever

Pessimisme bij varkens- en melkveehouder groeit

30 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het vertrouwen onder Nederlandse melkvee- en varkenshouders is in het tweede kwartaal van dit jaar tot een dieptepunt gedaald, zo blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van het LEI. Wel zijn meer ondernemers positief dan negatief over hun bedrijfsvoering. Melkveehouders waren nog niet eerder zo pessimistisch, alhoewel de index daar nog boven nul bleef. Bij varkenshouders is de stemming al onder het vriespunt gedaald. Deze daling van de index is met name het gevolg van lagere varkens- en melkprijzen, zo motiveert het LEI.

De maandelijkse FAO Food Price Index, een mandje van prijzen van vlees, suiker, zuivel, vlees en oliezaden, verkeert op het laagste niveau sinds 2009. Dit heeft zijn weerslag op de stemming in veel sectoren. De stemmingsindex, die de huidige stemming van ondernemers op het bedrijf weergeeft, laat zoals gewoonlijk een diversiteit aan ontwikkelingen zien. In de melkveehouderij daalde de stemming sterk door de sterk gedaalde melkprijs.

Ook varkenshouders beoordeelden hun huidige bedrijfssituatie minder rooskleurig. Naast de opbrengstprijzen is in de varkenshouderij ook de productie gedaald. In de akkerbouw is de stemming nagenoeg gelijk aan de vorige meting. En de pluimveehouders hielden hun relatieve optimisme vast.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Wageningen UR
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden