Melkprotesten maken oversteek

Ook boze Ierse veehouders de straat op

3 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Na de Franse en de Belgische veehouders gaan nu ook veehouders in Noord-Ierland de straat op. Afgelopen week ontstonden er al enkele acties, voor deze week staat er nog meer op stapel als gevolg van onvrede over de lage melkprijzen.

Volgens de Ierse veehouders ligt de schuld met name bij de supermarkten die veel te veel geld in eigen zak steken. Om hun protesten kracht bij te zetten dreigen zo'n 2.500 boeren om de melk niet meer te leveren.

Donderdag begonnen de acties al met het blokkeren van supermarkten. De veehouders eisen een prijsverhoging van vijf cent om het hoofd ten minste boven water te kunnen houden, zo meldt The Belfast Telegraph. De acties zullen over het hele land worden uitgebreid en gaan door totdat de supermarkten meer gaan betalen.

De landbouworganisatie Ulster Farmers Union, laat weten dat de melkprijs de afgelopen 18 maanden met 40 procent is gedaald naar 19 pence per liter. Grootste boosdoener is de zwakkere euro ten opzichte van de sterling. Dat in combinatie met de gesloten grenzen van Rusland en verminderde vraag vanuit China maakt dat de Ierse boeren, net als hun collega's in andere Europese lidstaten maar moeilijk het hoofd boven water kunnen houden.

De Ierse landbouwminister Michelle O'Neill pleit voor ingrijpen op Europees niveau. Melkveehouders roepen Phil Hogan op om de interventieprijs voor melk te verhogen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden