DCA Melk Pro Inside

Melkprijs muurvast in negatieve spiraal

5 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Na een paar vette jaren zit de melkmarkt nu muurvast in een negatieve spiraal. Een lagere melkaanvoer, interventie, exportsubsidie en zelf Iran worden genoemd in een poging de markt los te wrikken. Een kant en klare oplossing ontbreekt, zo blijkt uit een analyse van DCA Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De problemen in de zuivelsector houden aan en door de zomervakantie wordt nog eens pijnlijk duidelijk wat de zwakke plek is in de huidige markt: Een gebrek aan vraag. Het maakt dat ondanks een licht dalende melkaanvoer prijzen nog verder wegzakken. 

Ze rekenen er nog niet op dat de bodem bereikt is 

Een oplossing oogt niet direct voor handen en het einde is nog niet in zicht. Zo zijn de geluiden vanuit de hoek van het Nieuw-Zeelandse Fonterra alles behalve positief en rekenen ze er nog niet op de bodem bereikt te hebben. Hierdoor ontstaan twee kampen. Een groep pleit voor minder melk, de andere groep geeft aan dat de melkproductie niet het probleem is maar er moet meer gedaan worden om voor voldoende afzetkansen te zorgen. Het een is negatief het ander relatief positief, omdat hieruit opgemaakt kan worden dat er nog voldoende afzetkansen zijn, maar dat die nog aangeboord moeten worden. 

Is bijvoorbeeld Iran een onontgonnen bron van vraag? Wie weet, maar dan moeten er wel veel stappen gezet worden om deze markt warm te laten lopen voor Europees product. Door deze situatie blijkt wel dat het er alle schijn van had dat Europese verwerkers sterk georiënteerd waren op de wereldmarkt, maar dat de verwerkers nu het er toch op aan komt met handen in het haar zitten. Het ziet er naar uit dat ze niet de tijd hebben gehad om daadwerkelijk voldoende derde landenexport veilig te stellen. Hoewel het Ierse Bord Bia de laatste twee jaar fanatiek met deze queeste aan de slag ging en ook Arla met zijn strategie een duidelijk doel voor ogen had.

Het biedt in elk geval hoopvolle perspectieven voor de langere termijn, maar schept geen oplossing voor het hier en nu. De grote hoeveelheid melk in Europa is er en blijft komen en moet op een of andere manier afgezet worden. Hierbij worden grenzen steeds verder verlegd. Kijk maar naar de kaasprijs van 1,89 euro per kilo, gedaan op de Dairy Auctions Online. Overigens hield de Duitse beurs de prijs stabiel op 2,10 tot 2,30 euro per kilo en werd Emmental uit rauwe melk weer duurder.  

22,88

euro

gemiddelde melkprijs

Magere melkpoeder zakt in Nederland verder weg. Een min van 2 euro zet de prijs op 166 euro per 100 kg. Uit de markt klinken evenwel lagere prijzen. In Duitsland doet de prijs 1.650 tot 1.730 euro per ton. Interventie zorgt hier voor een bodem en dat is maar goed ook, want door de vakantie is het heel rustig. Iets wat in de huidige markt meer druk op de prijs zet.      

Ook volle melkpoeder zakt iets weg. In Duitsland komt de prijs uit op 2.050 tot 2.200 euro per ton als gevolg van Nieuw-Zeelandse concurrentie. In Nederland daalt de prijs met 5 euro tot 187 euro per 100 kg.

Boter krijgt nog een tikje na door de nieuw deal met Aldi en Lidl. In Duitsland zakt de prijs voor kleinverpakkingen naar 2,68 tot 2,76 euro per kg. Het resulteert in een betere vraag. Voor de 25 kg verpakkingen daalt de prijs naar 2,73 tot 2,87 euro per kg. In Nederland zet een min van 7 euro de prijs op 269 euro per 100 kg. 

De ontwikkelingen resulteren in een gemiddelde melkprijs van 22,88 euro per 100 kg, aldus Greenmark Dairy. Een min van 63 cent in vergelijking met de week ervoor. De onderkant daalt naar 22,27 euro voor de combinatie kaas en wei en aan de bovenkant prijkt een prijs van 27,36 euro voor caseïne, wpc35 en boter.

De ondertoon in de markt blijft zwak. Hoe langer de rust aanhoudt, hoe groter de druk op de melkprijs wordt.   

Commodities

Spotnotering Commodities

Commodities; prijs per ton Week 31 Week 32 Mutatie
Volle melkpoeder € 1.920,00 € 1.870,00
Magere melkpoeder Extra € 1.680,00 € 1.660,00
Boter € 2.760,00 € 2.690,00
Kaas Duitsland Gouda 45 € 2.200,00 € 2.200,00 =
Boter Duitsland € 2.850,00 € 2.800,00

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden