EU werkt aan steun

Dag melkquotum, hallo exportondersteuning

28 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het melkquotum is weg en komt niet meer terug. Voor wie er nog enige twijfel over had maakte Eurocommissaris Phil Hogan dat nog maar eens goed duidelijk. Waarschijnlijk wordt 7 september onthuld hoe Europa de agrarische ondernemers te hulp wil gaan schieten en wordt daar een dag later door het Europees Parlement op ingegaan.

7

september

blijkt welke steun Hogan gaat geven

Het rommelt nog steeds onder melkveehouders in Europa. Eerder deze week liet Phil Hogan weten te erkennen dat er problemen zijn in de markt die op de korte termijn opgelost moeten worden. Maandag 7 september wordt duidelijk wat de plannen van Hogan inhouden, maar vrijdag vond er in voorbereiding daarop in Madrid weer een bijeenkomst plaats. 

Die bijeenkomst werd vooraf gegaan door een brandbrief vanuit boerenorganisaties in Frankrijk, Spanje en Portugal. Die vrezen dat duizenden melkveebedrijven failliet gaan als er niet snel iets gebeurt. De partijen zien het einde van het melkquotum als de bron van alle problemen en stellen dat de Europese Commissie hierin het voortouw moet nemen om de bedrijven te redden. 

Vanaf april tot en met juni daalde de melkaanvoer in Spanje met net geen 30 procent, Frankrijk leverde 0,42 procent meer melk af en Portugal wist de productie met ruim 5 procent te verhogen. Vooral in Spanje is het duidelijk dat er grote problemen zijn onder melkveehouders, maar die waren er al voor het einde van het melkquotum. Afschaffing er van heeft alleen nog maar meer de zwakke plekken van de sector blootgelegd. 

De landbouworganisaties pleiten voor het tegengaan van oneerlijke concurrentie tussen de lidstaten, een kostendekkende onderprijs voor melk, een evenwichtiger verdeling van de melkproductie en het onmiddellijk stoppen van onderhandelen over vrijhandelsakkoorden.

Allemaal eisen die haaks staan op wat Hogan met het beleid beoogt. Hogan had rekening gehouden met prijsvolatiliteit na het einde van het melkquotum. Ook ziet hij geen mogelijkheden in de vorm van een hogere interventieprijs. 'Je hebt daarvoor instemming nodig van het Europese Parlement en de Europese Raad. Die stemden in 2013 nog in met de huidige prijs.'

Hogan voelt er meer voor om de markt zijn werk te laten doen en te kijken naar mogelijkheden om de export aan te jagen. 'We kunnen alleen gebruik maken van de beschikbare instrumenten binnen de beperkte middelen die we hebben.' Daar werkt de EU ook nu al aan zo worden er gesprekken gevoerd met Vietnam en ziet hij kansen in Mexico, Japan en de VS. 

Tegen het einde van volgende week staan er weer acties op de agenda. Daarmee hopen de ondernemers de Europese Commissie er van te overtuigen dat ingrijpen hard nodig is. Een interessante ontwikkeling, want Hogan heeft eerder al een keer gezegd dat de oorzaak van de lage prijzen de hoge melkaanvoer is. Een lage melkprijs helpt om de balans op de markt te herstellen, maar die mening delen ondernemers in diverse Europese lidstaten niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Phil Hogan
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Schraar 29 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865437/Dag-melkquotum,-hallo-exportondersteuning]Dag melkquotum, hallo exportondersteuning[/url]
Als de oorzaak van de lage prijzen een te hoge melkaanvoer is, dan is de oplossing dus een lagere melkaanvoer, simpeler kunnen we het niet maken.
En dus niet een lagere melkprijs, want dat garandeert helemaal geen lagere melkaanvoer; om nog een beetje melkgeld binnen te krijgen gaan veer boeren juist nog meer melken.
Uiteraard tot bedrijven massaal kapot gaan, is dat dan wat Hogan wil?
Dus zo snel mogelijk het crisisplan van de EMB invoeren en de melkproductie verminderen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden