DCA Melk Pro Inside

Melkmarkt maakt balans op na ravage in prijzen

2 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Hogere noteringen in Nederland, een positieve Global Dairy Trade en een dalende melkaanvoer. Het ziet er naar uit dat de melkmarkt langzaam weer opgelucht adem kan halen. Tijd om de balans op te maken en waar mogelijk voorraden de te ruimen, zo blijkt uit een analyse van DCA Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zo plust volle melkpoeder met 8 euro tot 198 euro per 100 kg, stijgt magere melkpoeder met 2 euro naar 197 euro per 100 kg en kan wei dankzij een plus van een euro toenemen tot 54 euro. In Duitsland laat volle melkpoeder eveneens een stijging zien en komt de prijs uit op 2.030 tot 2.130 euro per ton. Stabiel blijft magere melkpoeder op 1.620 tot 1.720 euro per ton en wei kan toenemen tot 520 euro door een opleving van de vraag.

Het zijn kleine plussen, maar na de rappe prijsdalingen van de laatste maanden is elke vorm van prijsherstel welkom. De plussen geven ook aan dat het laagste punt in de markt bereikt is. Stabiel blijft tegelijkertijd prijs van Gouda en Edam. Die blijft staan op 2,10 tot 2,30 euro per kg. Op de Dairy Auctions Online werd voor kaas weer een onderprijs neergezet van 2,04 euro per kg.     

Kaas ondervindt hinder van de voorraden. Zolang kopers er niet van overtuigd zijn dat er ruimte begint te komen in de pakhuizen proberen die het onderste uit de kan te halen. Een lastige situatie die met behulp van minder melk en het verplaatsen van meer melk naar andere fabricaten kan worden rechtgetrokken. 

Het ziet er naar uit dat dezelfde factoren in Nederland resulteerden in een lagere boterprijs. Die daalde met 2 euro naar 262 euro per 100 kg. Dit terwijl er voor verse boter hogere prijzen gemaakt worden. Het maakt ook dat er constant gekeken wordt of room beter verkocht kan worden of dat er besloten wordt om er boter van te maken. Het ziet er naar uit dat fabrikanten eerst de voorraden grotendeels willen opruimen en de productie beperkt houden voor ze overgaan tot het verhogen van prijzen. 

2,77

euro

wordt bovenkant Duitse boterprijs

In Duitsland speelt dit minder en stijgt de boterprijs van 2,65 tot 2,72 euro per kg naar 2,70 tot 2,77 euro per kg. Zij spreken van een vaste ondertoon. Een zeer goede vraag is er nog steeds naar de kleine verpakkingen van 250 gram, dit tegen een prijs van 2,68 tot 2,76 euro per kg. Het is hoopgevend voor de volgende onderhandelingen met de retail. Hierbij heeft Lidl al aangegeven prijzen niet verder te verlagen. 

Hulp krijgen de verwerkers in de vorm van een lagere melkaanvoer. In Duitsland blijft deze voor de tweede week op rij 0,3 procent onder het volume van een jaar terug hangen. In Frankrijk bedraagt de achterstand nog altijd 2 procent. Ook in Nederland daalt de melkaanvoer en dit wordt met name gevoeld bij het aanbod van vet op de markt. 

Uiteindelijk blijkt eiwit weer wat aan te trekken en is het een kwestie van tijd voor ook boter zich kan herpakken. Zorgenkindje van de markt blijft kaas, maar wellicht dat de andere fabricaten deze markt ook kunnen helpen. Het lastige in deze markt is dat diverse verwerkers van melk het rustig aan hebben gedaan met het verlagen van de melkprijs. Het ziet er naar uit dat Bel Leerdammer dit bijvoorbeeld recht trekt door geen wintertoeslag uit te betalen. Nu is het de vraag wat andere zuivelaars gaan doen, waarbij het stabiel houden van de prijs tot de verliezen goed zijn gemaakt het meest realistische scenario is. 

Commodities

Spotnotering Commodities

Commodities; prijs per ton Week 35 Week 36 Mutatie
Volle melkpoeder € 1.900,00 € 1.980,00
Magere melkpoeder Extra € 1.650,00 € 1.670,00
Boter € 2.640,00 € 2.620,00
Kaas Duitsland Gouda 45 € 2.200,00 € 2.200,00 =
Boter Duitsland € 2.685,00 € 2.735,00

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden