Gebrek aan nieuwe ideeën

Melkveehouders snakken naar praktische hulp

3 September 2015 - Herma van den Pol - 8 reacties

Het melkquotum is fini en voorbij, een nieuwe tijd breekt aan. Maar een vrije markt vraagt andere vaardigheden en hulpmiddelen dan het tijdperk van het melkquotum en daar lijkt het in Europa en Nederland aan te ontbreken. Een analyse van Boerenbusiness zet de ideeën die er zijn om melkveehouders te helpen op een rij, waarmee meteen duidelijk wordt waarom innovatie dringend gewenst is.  

Waar iedereen zich in kan vinden is dat het einde van het melkquotum voor grotere uitslagen in prijzen gaat zorgen. De markt wordt volatieler, mede omdat de marktverstorende maatregelen of, net hoe je het wil omschrijven, vangnetten verdwijnen. Maar waar niet over nagedacht werd is hoe je melkveehouders kunt helpen een goed bedrijf te runnen wanneer prijsverschillen van jaar tot jaar kunnen oplopen tot 50 procent. 

Amerikaanse verzekering voor melk 

Zo heel af en toe wordt er wat gezegd over het Amerikaanse programma waarmee veehouders daar de marge kunnen beschermen. Het is een vrijwillig programma weer melkveehouders voor kunnen kiezen, wat gefaciliteerd wordt door de overheid. Het moet dan ook gezien worden als een verzekering en het werkt net zoals een verzekering, waarbij je hoopt dat het niet nodig is, maar ben je blij dat je er een hebt als er wat gebeurt. 

De Amerikanen zeggen terecht dat melkveehouders duizenden dollars uitgeven aan verzekeringen en andere maatregelen om het bedrijf te beschermen, waarom dan niet geld steken in iets om het bestaansrecht van het bedrijf veilig te stellen? Was het niet een idee geweest dat Europa een dergelijk systeem klaar had staan tegen het einde van het melkquotum. 

Een ander terugkerend idee is de termijnmarkt. Een instrument wat kan helpen, maar waar meer kennis voor nodig is en wat vraagt om meer tijd. Daar komt bij dat Chicago qua omvang groot genoeg is om te helpen, maar in Europa de termijnmarkt nog moet groeien om voldoende liquide te worden.

En toen werd het stil. Tot de Ieren met een idee kwamen. Het land wat dolgraag de melkproductie flink wil uitbreiden blijkt ook na te denken over een methode om een stabiele bedrijfsvoering te realiseren. Zo publiceerde de Ierse organisatie voor landbouwcoöperaties (ICOS) een idee om inkomen voor belasting weg te zetten voor mindere tijden.  

Ieren zochten inspiratie in landen met een vrije markt

De Ieren zochten inspiratie in landen met een vrije markt en kwamen zo bij het Australische Farm Management Deposits en Nieuw-Zeelandse Income Equalisation uit. Het is een methode wat agrarische ondernemers de kans geeft om inkomen voor belasting in jaren dat ze deze het minst nodig hebben te verplaatsen naar jaren dat het hard nodig is. Concreet betekent het dat tijdens een jaar met een hoge melkprijs een deel van de inkomsten in een fonds gestopt wordt, wat tijdens een jaar met minder inkomsten gebruikt kan worden om de bedrijfsbalans gezond te houden.    

Pas wanneer het weggezette geld aangesproken wordt hoeft er belasting betaald te worden. Volgens ICOS krijgen ondernemers daarmee de beschikking over een tool die goed werkt tegen volatiliteit. 

Een klein probleem wordt hier gevormd door de Europese regelgeving rondom hulp. Hoewel de Ierse minister van financiën er niet honderd procent zeker over was, gaf hij aan dat er een grote kans bestaat dat het idee in strijd is met de EU-regels wat betreft staatshulp. Een oplossing kan zijn dat een externe partij het gaat faciliteren, maar een meer voor de hand liggende oplossing kan zijn dat Europa het zelf gaat aanbieden. Net zoals de Amerikanen kunnen terugvallen op margebescherming. 

Andere ideeën om een melkveehouder op het erf te helpen ontbreken nog. Opmerkelijk is het dat juist Nederland, die qua innovatie vaak het voortouw neemt, nog geen haalbaar antwoord heeft om bedrijven te helpen zich te wapenen tegen de extreme prijsschommelingen.

Nu wordt er maandag gepraat over interventie en een vevroegde uitbetaling van toeslagen. Het kan helpen, maar wat gebeurt er over enkele jaren wanneer de melkprijs weer een duik omlaag laat zien? Nog een nadeel van interventie is dat het de markt flink kan verstoren en dat uiteindelijk Europa er geld aan verdient. Misschien kan dit geld samen met het geld wat landen afdragen voor superheffing gebruikt worden om iets op te zetten wat ook in de toekomst gaat helpen.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Rob 3 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865550/Melkveehouders-snakken-naar-praktische-hulp-]Melkveehouders snakken naar praktische hulp[/url]
Mijn inziens is de beste manier een variabele aflossingen bij de bank.
Als de banken wat meer flexibel en echt klantvriendelijk zijn kwamen ze daar al zelf mee.
Men kan iedereen netjes blijven betalen, rekening-courant binnen de perken etc. Rust in de tent.
Durk 3 September 2015
De reproductieperiode in de melkveehouderij is ongeveer 3 jaar, de melkveehouderij kan dus onmogelijk snel schakelen bij overaanbod door vraaguitval.

Daarom: in goede jaren (wereldwijd) een potje creëren bij de zuivelonderneming die zoals nu 2% melkaanbod compleet van de markt zou kunnen halen, gebruik dit (om mijn part) als veevoer voor de varkens. Alle zuivel verwerken en inleveren voor interventie is dweilen met de kraan open omdat deze voorraden je naderhand altijd voor de voeten blijft liggen, de markt wordt dan niet opgeschoond.
tinus 3 September 2015
Je mag middelen over 3 jaar en verlies mag je 9 jaar meenemen
Bij een slecht jaar krijg je belasting terug,moet je wel belasting hebben betaald natuurlijk
Dus allemaal krokodillentranen nu....
aardappel boer 3 September 2015
varkens houders en akkerbouwers maken dit al jaren mee!!die 50%
GCK 5 September 2015
Ik vraag me bij zulke ideeen altijd wel af, waarom moeten dergelijke potjes elders gereserveerd worden? De veehouder kan toch ook voor zichzelf een potje reserveren. Bij verzekeringsbedrijven en banken verdienen ze er dik aan en dat geld kan de veehouder ook in zijn eigen zak houden.
leon cloet 7 September 2015
met de gedachte nooit groot genoeg de winst van afnemers en toeleveringsbedrijven op louter winst berust kan het niet beter worden de sector moet dringen meer aandacht hebben voor duurzaam beheer van de bodem
WCM 8 September 2015
Rob schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865550/Melkveehouders-snakken-naar-praktische-hulp-]Melkveehouders snakken naar praktische hulp[/url]
Mijn inziens is de beste manier een variabele aflossingen bij de bank.
Als de banken wat meer flexibel en echt klantvriendelijk zijn kwamen ze daar al zelf mee.
Men kan iedereen netjes blijven betalen, rekening-courant binnen de perken etc. Rust in de tent.

Nou Rob, dat is er toch altijd al geweest, alleen maken de melkveehouders er geen gebruik van.
Als je een goed jaar hebt kun je in het voren al extra aflossen, en in een mager jaar hoef je dan iets minder te doen.De melkveehouderij maakte hier nooit gebruik van, en investeerde de extra inkomsten direct,liefst nog iets meer en als het dan een jaartje slechter gaat (iets minder goed) begint direct het gekreun en gezever.
Boer Jan 14 September 2015
Ik snap niet waar de melkveehouders zo moeilijk over doen ze hebben dit probleem zelf veroorzaakt door met z'n allen als gekken uit te breiden. Wanneer er van een product te veel komt dalen de prijzen dit noemt men ook wel marktwerking Moeilijk is dit niet maar ook in de melkveehouderij geld ik ik ik en verder kijkt men niet.
Krimp maar met 10% en de prijzen zullen binnen afzienbare tijd weer stijgen. Minder werk meer opbrengst en veel plezier.
Nn 15 September 2015
ooit gingen de graanprijzen drastisch omlaag. De melkveehouders stonden toen collegiaal klaar om voor snijmaais de premie op te strijken. Vervolgens moeten wij bij ons bemestings plan rekening houden met de puinzooi van de veehouders. Wat nu als veevoer alleen uit Nederland mag komen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden