Management belangrijker

Mega- of familiebedrijf, doet de grote er toe?

4 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Doet de grootte er toe? Is een hyperintensief melkveebedrijf of een familiebedrijf beter? Om die vraag draait het onder meer vrijdagochtend in Berlijn. Het is hier een Nederlander, Katrien van 't Hooft, die lijnrecht tegenover de Amerikaanse Judith Capper komt te staan. Zij is in Amerika duurzaamheidconsultent voor de veehouderij.

Twee stereotype melkveebedrijf

Er bestaan twee stereotype beelden van de melkveehouderij die vrij hardnekkig terugkeren. Aan de ene kant staat het familiebedrijf, wat geassocieerd wordt met een kleine veestapel, de boer die zelf zijn producten verwerkt en koeien die buiten lopen. Daar tegenover staat het grootschalige intensieve bedrijf. In Nederland gaat het dan doorgaans om 150 koeien of meer, als we over een dergelijk bedrijf praten. Die bedrijven hebben het imago niet goed te zijn voor de dieren en plaatselijk voor problemen te zorgen. 

Capper zette al voor het congres haar ervaringen op papier en vroeg zich af welke van deze twee het beste is. 'De consument, waarvan de meerderheid amper iets weet van het reilen en zeilen in de landbouw, die een vraag heeft over hoe het voedsel geproduceerd wordt moet het van de media hebben. Die zetten duidelijk in op het kleine bedrijf, omdat deze beter voor het milieu, de economie en de lokale gemeenschap zou zijn.' 

Die mening deelt de FAO, de voedsel en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, niet. Die stelt juist dat een groeiende wereldbevolking vraagt om duurzame intensivering van de voedselproductie. 'Efficiency en grote bedrijven gaan volgens vele niet samen met het romantische beeld wat er bestaat van het boerenbedrijf.'

Het is misschien een teleurstelling, maar alle onderzoeken die er zijn geweest geven geen antwoord op de vraag welk type bedrijf nu beter is. Capper gebruikt hier de VS als voorbeeld. Daar lopen op grofweg driekwart van de bedrijven minder dan 100 koeien. Slechts op 4,2 procent van de bedrijven lopen meer dan 500 dieren. Welke impact de bedrijven hebben blijkt uit het aandeel in de melkplas. De bedrijven met minder dan 100 koeien leveren 13,7 procent van de Amerikaanse melkplas af, terwijl de bedrijven met meer dan 500 koeien 63 procent van de Amerikaanse melk leveren. 

Wordt hiermee al antwoord gegeven op de vraag welk bedrijf beter is? 'Ja, zij leveren meer melk in verhouding tot wat er in gaat en uit cijfers van het FAO blijkt ook dat ze beter voor het milieu zijn. Maar dit betekent niet dat de grote bedrijven beter zijn. Er zijn namelijk geen cijfers rondom diergezondheid, werkomstandigheden of hoe het bedrijf het doet in het gebied waar deze ligt.'

Het houdt in dat de diergezondheid op een klein bedrijf net zo goed of slecht is als op een groot bedrijf. 'Ik heb zowel geweldige kleine als grote bedrijven gezien, waaronder een met 1.200 dieren. Er was een speciale ziekenboeg voor koeien met maar 12 dieren en een sterftecijfer van 1 procent. Hoe verhoudt dat zich tot een gemiddeld bedrijf waar mensen werken?'

Capper maakt duidelijk dat er geen ideale bedrijfsomvang bestaat. 'Er is geen blauwdruk die melkveehouders door de huidige crisis kan trekken. Hoewel veel organisaties proberen het ideale bedrijf neer te zetten bestaat dat niet en het zou dom zijn om te suggereren dat er maar een manier is om melk te produceren. Er moet niet steeds onderscheid tussen grote en kleine bedrijven gemaakt worden. Wat nodig is zijn efficiënte, goed geleide, productieve bedrijven die bestand zijn tegen de crisis.'

  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

megastal
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Piet 4 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865591/Mega--of-familiebedrijf,-doet-de-grote-er-toe?]Mega- of familiebedrijf, doet de grote er toe?[/url]
Grootte
Hilbrand Korver 5 September 2015
Goedendag lezer.
Mooi voor alle mensen met een visie dat onderzoekers geen duidelijk antwoord op deze vraag hebben.
Nu zijn we weer vrij om onze eigen argumenten op een rij te zetten.
Het idee dat de wereld bevolking gebaat is bij grootschalige melkveehouderij is niet te beargumenteren.Honger komt voort uit een gebrek aan koopkracht en niet door een te lage wereld zuivelproductie.
Gewoon nuchter rondkijkend is het duidelijk dat kleinschalige melkveehouders hun koeien laten weiden en dat dit van grote betekenis is voor weidevogels,biodiversiteit,fossiele energie gebruik voor de voederwinning en het bemesten en voor kunstmest productie.En niet te vergeten het stofferen van het landschap!!
Groeten
Hilbrand Korver
Hilbrand Korver 5 September 2015
Goedendag lezer.
Mooi voor alle mensen met een visie dat onderzoekers geen duidelijk antwoord op deze vraag hebben.
Nu zijn we weer vrij om onze eigen argumenten op een rij te zetten.
Het idee dat de wereld bevolking gebaat is bij grootschalige melkveehouderij is niet te beargumenteren.Honger komt voort uit een gebrek aan koopkracht en niet door een te lage wereld zuivelproductie.
Gewoon nuchter rondkijkend is het duidelijk dat kleinschalige melkveehouders hun koeien laten weiden en dat dit van grote betekenis is voor weidevogels,biodiversiteit,fossiele energie gebruik voor de voederwinning en het bemesten en voor kunstmest productie.En niet te vergeten het stofferen van het landschap!!
Groeten
Hilbrand Korver
johnny 5 September 2015
Natuurlijk doet de grootte er toe.
Vanwege het feit dat andere boeren er alles aan doen om te groeien wordt iedereen verplicht om mee te groeien.
Doe je dat niet dan is het hoe dan ook een keer het einde van he bedrijf of je moet je melk veel duurder kunnen verkopen omdat je iets speciaals doet.
Maar gewone melk is een bulk product dus de efficiëntste melkers winnen het altijd.
Veel voor weinig is het motto
En zolang er boeren zijn die het leuk vinden om samen met de vrouw 250 koeien te melken en voor de rest geen sociaal leven er naast te hebben , blijft het een ratrace.
Kortom : Het gemiddelde aantal kg's productie per arbeidskracht is het minimum wat je bij moet houden anders is het op korte of lange termijn stoppen geblazen
Alexis. 24 Februari 2016
Het boerenbedrijf moet in evenwicht zijn met de natuur. Als een melkveebedrijf te groot wordt, wordt het steeds moeilijker om de koeien buiten te weiden. Om kleinere bedrijven te steunen, deze hebben vaak een hogere kostprijs dan een groot bedrijf, stel ik voor dat de melkfabrieken voor de eerste 500000 liter een goede kostendekkende melkprijs betalen, en als je boven de 500000 liter komt, stapsgewijs korten. Dus boven de 500000 liter een lagere melkprijs per liter, dit stimuleert de boeren om kleiner te blijven. Een kleiner rendabel bedrijf, kan beter worden overgenomen dan een groot bedrijf. Meer kleinere bedrijven in Nederland, geeft ook een grotere kans voor jonge boeren om een bedrijf over te nemen, en weer meerdere kinderen, die op een boerenbedrijf opgroeien, hierdoor weer meer kans op nieuwe opvolgers, goed voor de werkgelegenheid. Wat heb je er aan als er in Nederland nog maar een paar grote boerenbedrijven overblijven, dan weet straks miemand meer waar het eten vandaan komt. Als het heel groot wordt, moet, dan moeten ze er maar staatsbedrijven van maken, dan kunnen er in toerbeurt arbeidskrachten op werken, anders is dit niet meer te doen, financieel niet en arbeidstechnisch niet.
sjmens 24 Februari 2016
Wat een flauwekul. De vorige reacties hebben niets met ondernemerschap te maken, maar met betutteling.
Kleinschalig wordt geïdealiseerd. Ieder zijn eigen keuze, lijkt mij beter. Beweiding wordt heilig verklaard en is goed voor alles. Flauwekul. Laat de koe zelf kiezen of ze naar binnen of naar buiten wil.
Net zoals veel mensen menen dat biologisch duurzaam is. Biologisch heeft een veel grotere footprint qua uitstoot en grondgebruik.

Dus laten we vooral de ondernemer zelf bepalen: groot of klein. Klein moet richting nichemarkt bewegen, zodat ze rendabel blijft. Groot moet rentabiliteit uit massaefficientie halen. Zadel grootschalig niet op met weidegang of andere betutteling Als klein weidegang wil en er wordt meer voor betaald door consument: prima. Win win.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden