Voorraden een gevaar

Rabobank waarschuwt voor verlaging melkprijs

9 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Het laatste kwartaal van 2015 belooft nog een spannend kwartaal te worden, zo blijkt uit het Rabobank kwartaalbericht zuivel. De bank rekent er op dat het laagste punt achter de rug is, maar waarschuwt tegelijkertijd voor nog een klein stapje omlaag. Over heel 2015 rekent de bank op een gemiddelde melkprijs van 30 euro. 

Medio volgend jaar herstelt de melkprijs

'Waarschijnlijk is er nog een kleine neerwaartse correctie mogelijk, maar daarmee is de bodem in de markt naar alle waarschijnlijkheid gevonden', zo schrijft de Rabobank. Goed nieuws want de gemiddelde Nederlandse melkprijs staat onder de 30 euro per 100 kg melk. Ruim onder de minimale benodigde melkprijs van 34 tot 35 euro. 

De lagere prijzen zijn het gevolg van onbalans op de markt voor zuivel. Een situatie die door de aanleg van voorraden nog langere tijd kan aanhouden. De prijs kan pas herstellen als er 'balans is tussen productie en vraag. Deze balans wordt naar verwachting in het begin van volgend jaar gevonden.' Medio volgend jaar wordt herstel van de melkprijs voorzien. Het zijn ook deze voorraden die volgens de Nederlandse bank in het vierde kwartaal nog druk kunnen uitoefenen op de melkprijs, omdat het aanbod maar een heel langzaam dalende trend laat zien. De voorraad wordt geschat op 5 miljoen ton vloeibare melk (LME).  

De bank reflecteert ook nog kort op wat er deze zomer plaatsvond. Toen gingen zuivelprijzen op de wereldmarkt keihard onderuit en zakten ze letterlijk door de bodem heen. 'Dit reflecteert een belangrijke gebeurtenis. Zo schoot de markt waarschijnlijk door bij het verlagen van de prijzen.'

Nu heeft de markt te maken met een fictieve melkberg, die grotendeels bestaat uit melkpoeder. Toch begint het sentiment in te slaan doordat spelers alweer verder kijken dan de huidige markt. Daarbij schrijft de bank wel het verstandig is om het einde van het tweede kwartaal 2016 rekening te houden met een dip in de melkprijs. Ook nu weer liggen de voorraden dwars. Die worden dan waarschijnlijk deels opgeruimd waardoor de markt echt kan beginnen met herstellen.

Positief hier is dat anders dan in 2009 veel grotere voorraden in de private opslagen gevonden worden. De bank voorziet dat hierdoor de voorraden sneller verdwenen zijn dan wanneer alles in interventie had gelegen.      

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Montagne 9 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10866182/Rabobank-waarschuwt-voor-verlaging-melkprijs]Rabobank waarschuwt voor verlaging melkprijs[/url]
Hoe zit het nu met de (hamster) voorraden die in de Aziatische wereld opgebouwd waren vorig jaar en dit jaar toch aangesproken werden en daarmee de vraag sterk be-invloed heeft?
De hele tijd gaat in Nederland de discussie maar over de Nationale "dramatische" productie verhoging als zijnde de oorzaak van de lage prijzen maar van een Internationaal werkende organisatie als de RaboBank mag je toch verwachten dat die een completer (Wereld) beeld/analyse geven dan onze nationale, navelstaar achtige visie als zou de ondernemer die uitgebreid heeft de oorzaak zou zijn van de slechte prijs.
betweter 9 Oktober 2015
ze denken alles te weten de profeten,sommigen [campina] moesten ook ineens zo`n punt maken van koeien in de wei want dat vinden de chinezen zo leuk maar ondertussen lopen er meer buiten en de chinezen kopen minder, hoe vaak worden wij voor de gek gehouden?
Chris 9 Oktober 2015
Als je hieronder bij gerelateerd nieuws kijkt staat er nog een bericht van de Rabobank medio maart waarin ze een super melkprijs voorspellen.
Conclusie zij weten net zoveel als wij nl. helemaal niets.
Al deze info bullshit
klas 9 Oktober 2015
gelukkig voor de boeren heeft de rabobank geen enkel idee of benul wat de melkprijs gaat doen. men roept maar wat om ook maar ineressant te lijken
Arjan 9 Oktober 2015
Ik baal van al die negatieve berichten, wat weet de Rabobank hier nou van.
Bam 11 Oktober 2015
we hebben geen enkele behoefte aan de zogenaamde visie van de Rabomaffiabank. Deze nepcooperatie heeft de grootste boete ooit in dit land, betaald aan OM en de toezichthouders.Klanten zijn nooit gecompenseerd en worden tot op de dag van vandaag geconfronteerd met onterechte opslagen(topbedrijven),rente ect,ect. Friesland Campina moet dus of kiezen voor een andere betrouwbare thuisbankier of het woord ROYAL inleveren bij het koningshuis,want het woord ROYAL past niet bij coöperaties die omgaan met frauderende Nepcooperaties.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden