Melkaanvoer moet omlaag

Eerst pijn lijden voordat de zuivelmarkt aantrekt

19 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De pijn van de recessie op de mondiale zuivelmarkt moet eerst beter over de belangrijkste productieregio's op de wereld worden verdeeld. Pas dan krijgen de zuivelmarkt en de melkprijzen de kans om te herstellen. Dit betekent dat de melkprijzen in de Europese Unie verder omlaag moeten. Zo analyseert Tim Hunt, de zuivelanalist van Rabobank in New York, de mondiale zuivelmarkt tijdens presentaties in Nieuw-Zeeland, meldt Radio New-Zealand News.

De lage melkprijzen zijn volgens hem veroorzaakt door een combinatie van factoren: zo heeft China zich als grote koper van de markt teruggetrokken, heeft Rusland een importboycot, daalt de koers van de dollar en zijn de Europese melkquota geschrapt. Oftewel: de vraag naar zuivel is mondiaal tanende, terwijl de melkproductie groeit.

Storm in Nieuw-Zeeland is een sterker dan elders op de wereld

De dalende trend op de zuivelmarkt heeft de grootste impact op de melkveebedrijven in Nieuw-Zeeland, waar Fonterra als grootste zuivelexporteur van de wereld gevoelig is voor de bewegingen in de markt. Melkveebedrijven gaan gebukt onder zeer lage melkprijzen, met als gevolg dat de melkproductie daalt. 'De storm in Nieuw-Zeeland is een stuk sterker dan elders op de wereld', zegt Hunt. Om de melkmarkt weer in evenwicht te brengen, zijn volgens hem twee maatregelen noodzakelijk.

De pijn moet volgens Hunt niet alleen in Nieuw-Zeeland worden gevoeld, maar ook in andere productiegebieden. 'We verwachten dat de melkprijzen in de Europese Unie de komende maanden verder gaan dalen en dat de marges krimpen in de Verenigde Staten en China.' Deze bewegingen kunnen in zijn ogen de toename van de melkplas en de voorraad aan zuivelproducten vertragen.

Daarbij gaan de prijzen voor zuivelproducten in het winkelschap omlaag en dat kan volgens Hunt de afzet bevorderen, de vraag doen groeien en dus de voorraden laten krimpen. De voorraden concentreren zich volgens Hunt vooral in melkpoeders, boter en kaas en dan met name in China, de Europese Unie en de Verenigde Staten. De overtollige voorraden kunnen bij gunstige marktontwikkelingen in zes maanden tijd worden weggewerkt, aldus Hunt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
peter 19 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10866871/Eerst-pijn-lijden-voordat-de-zuivelmarkt-aantrekt]Eerst pijn lijden voordat de zuivelmarkt aantrekt[/url]
Als mijn buurman nou eens gaat halveren in zijn melkkoeien dan kan ik rustig door melken. Zo zullen veel veehouders wel denken en veranderd er niks.

Is dit niet een gevolg van de melkprijzen vrij telaten.
Eric 19 November 2015
De zuivel moet met staffels gaan werken net als met de suiker bij de akkerbouwers Daardoor kunnen ook de kleinere veebedrijven overleven en krijgen de grote bedrijven boven een bepaalde hoeveelheid maar weinig voor deze melk Hierdoor is het ook niet meer aantrekkelijk te blijven groeien
v houder 19 November 2015
hoezo net als met suiker ik heb suikerbieten maar begrijp niet wat je bedoeld
v houder 19 November 2015
volgens mij hebben ze bij boeren business de klok nog niet verzet
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws melk

Fonterra vecht zich in op Britse zuivelmarkt

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden