Denken in generaties

Familiebedrijf synoniem aan duurzaam

7 December 2012 - Redactie Boerenbusiness

Je wordt deze dagen om de oren gesmeten met maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar of het hier om personeel, milieu, dierwelzijn of rekening houden met de buren gaat blijft onbeantwoord. Gerard Teuling geeft dat ook aan dat het een containerbegrip geworden is, waarmee bedrijven vooral in het buitenland weinig kunnen. Om die reden is ISO 260000 in het leveren geroepen. Vooral familiebedrijven blijken hier vaak al aan te voldoen.

Robert van Ballegooijen, COO van de A-Ware Food Group, geeft aan dat A-Ware een familiebedrijf is en dat er sowieso niet in korte termijnen gedacht wordt, maar in generaties. Die uitspraak vond steun bij Van den Oever Boomkwekerijen, de Bischopsmolen, Maison Blanche Deal, Hoogesteger (sap), Koppert Cress (kruiden voor restaurants) en Ecostyle.

Het voordeel is dat de bedrijven die meedoen aan ISO 260000 ook in het buitenland erkent worden, maar bovenal geeft het ze meer duidelijkheid over verantwoord ondernemen. Zo geeft Intertaste aan dat het voor hun pas concreet werd toen ze zichzelf gingen afvragen: Wat is de impact van de maatschappij op het bedrijf. Zij hebben onder meer te maken met gezondheidstrends in voeding. Zo werd er recent aangedrongen op minder zout, wat voor Intertaste weer nieuwe kansen schept.

Voor bedrijven in de voedselbranche is het niet altijd eenvoudig om te voldoen aan zaken zoals bijvoorbeeld mensenrechten. Dat bewijst Maison Blanche Dael. Het bedrijf is voor zijn koffiebonen afhankelijk van het buitenland en daar gaat het nog niet altijd goed met de mensenrechten.

Veel van de bedrijven blijken echter van origine al begaan met de omgeving het personeel en in te zetten op beleid waar ook de volgende generatie van profiteert. Toch is het niet altijd aanvoudig. Catharinus Wierda, van Cono Kaasmakers, geeft bijvoorbeeld aan dat van wrijving glans komt. Waarmee hij illustreert dat het niet altijd vanzelf gaat. "Ook omdat je met individuele ondernemers te maken hebt."

Daar komt voor Koppert Cress bij dat voedselveiligheid boven alles gaat. "Dat je dan een minder milieuvriendelijke verpakking neemt moeten we op de koop toe nemen. "

Toch blijkt het voor de bedrijven die het lukt om alles op een rijtje te zetten uiteindelijk een hele goede methode om hun product te onderscheiden van de concurrent.

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Cono Kaasmakers verrast met nabetaling

Nieuws Melk

Cono plust opnieuw bij met voorschotprijs februari

Interview Jan Anker

Groeiend A-ware houdt deur open, ook over grens

Nieuws Melk

Emlichheim switcht van A-ware naar Vreugdenhil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden