Minder broeikasgassen

Meelwormen goede vleesvervanger

20 December 2012 - Redactie Boerenbusiness

Meelwormen zijn een geschikte vervanger van koeien, varkens en kippen voor de productie van dierlijke eiwitten. Bij de kweek is minder land nodig en bovendien ligt de uitstoot van broeikasgassen een stuk lager bij de productie van een kilo eiwitten afkomstig uit meelwormen. Dit hebben onderzoekers van de Wageningen University proefondervindelijk vastgesteld.

De veeteeltsector verbruikt wereldwijd ongeveer 70 procent van het beschikbare landbouwareaal en is verantwoordelijk voor circa 15 procent van de broeikasgasuitstoot. De verwachting is dat de menselijke consumptie van dierlijk eiwit tot 2050 met 70 tot 80 procent toeneemt. Hierdoor is de beschikbaarheid van land een belangrijke factor in de discussie omtrent het op een duurzame manier voeden van  de wereldbevolking.

Onderzoekers van Wageningen University, een onderdeel van Wageningen UR, hebben nu voor het eerst proefondervindelijk aangetoond dat meelwormen een goed alternatief zijn voor melk of vlees. Voor het onderzoek zijn het energieverbruik, de broeikasgasproductie en het benodigde landoppervlak met elkaar vergeleken.
Het energieverbruik om een kilo eiwitten te produceren is bij meelwormen lager dan bij rundvlees.

Varkensvleesproductie verbruikt ongeveer evenveel energie terwijl voor kippenvlees en melk minder energie nodig is dan het geval is bij meelwormen. De hoeveelheid broeikasgassen die worden uitgestoten bij de meelwormkweek is lager dan de andere sectoren. Bovendien stellen de onderzoekers dat voor melkeiwit tweeënhalf keer meer land nodig is. Voor varkens- en kippenvlees is de verhouding drieënhalf maal zoveel terwijl rundvlees tien keer meer land nodig heeft dan meelwormen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden