Mogelijk besemet met listeria

Franse kaas uit Hollandse handel gehaald

31 December 2012 - Redactie Boerenbusiness

Kazen van de Franse fabrikant Fromagerie de Jussac worden uit voorzorg uit de handel gehaald, omdat ze mogelijk besmet zijn met de schadelijke bacterie listeria. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag gemeld.

De kazen zijn verkocht bij de supermarkten Emté, Jumbo, de groothandel Sligro en bij kaasspeciaalzaken. In Nederland zijn ongeveer 10.000 kazen op de markt gekomen. De NVWA roept consumenten die de kaas in huis hebben op deze niet te eten en weg te gooien. Voor zover bekend zijn er in Nederland geen mensen ziek geworden nadat ze de kaas hadden gegeten.

De listeria monocytogenes-bacterie kan leiden tot een voedselinfectie die volgens de NVWA vooral gevaarlijk kan zijn voor mensen met een lage weerstand, zoals zieken, zwangere vrouwen, ouderen en jonge kinderen. Besmetting kan leiden tot bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking en spontane abortus. Mensen die de bacterie binnen krijgen, kunnen er ook aan overlijden. Van de 45 tot 60 mensen die er jaarlijks ziek door worden, overlijden er 15 à 20 (vooral ouderen). De belangrijkste symptomen zijn misselijkheid, overgeven, buikkrampen, diarree, hoofdpijn en koorts. De ziekte kan tot 8 weken na consumptie optreden.

Ook in België worden dezelfde soort kazen van de markt gehaald. Ze worden verkocht onder de merknaam Brique lait de vache, Brique lait de brébis, Brique lait de chèvre, Mini briques panachées en Gerbizon.

Bron: ANP

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden