Productie 2022 147 miljoen ton

Melkproductie haalt in 2022 quotumgrens niet

18 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Commissie publiceerde vrijdag haar prognose voor de agrarische markten richting 2022. Gemiddeld blijven de commodity markten in de EU in balans en is er geen behoefte aan zoiets als interventie. De sector profiteert onder meer van een groei van de bio-ethanolsector en van de verwachting dat de productiviteit van akkerbouwgewassen achteruit gaat. 

Het rapport is met name positief over de landbouwgewassen. Dit als gevolg van de solide vraag en goede prijzen. De vraag komt vooral uit de hoek van de ethanolproducenten, want vanuit de feed en food wordt maar op een marginale vraagtoename gerekend.

Wel gaan er wat verschuivingen plaatsvinden. Zo krijgen mais en tarwe een groter aandeel binnen het graanareaal ten koste van andere gewassen. 

Ook de middenlange termijnprognoses voor melk en zuivelproducten zijn goed dankzij een plus bij de wereldwijde vraag. Een groeiende wereldbevolking en betere economische omstandigheden, naast een groeiende voorkeur voor zuivel zijn de belangrijkste drijfveren.

Wat verwacht de EU dan van de melkproductie? Een gematigde groei tot 159,3 miljoen ton in 2022, waarvan 147 miljoen aan de fabrieken geleverd wordt. Een plus van 5 procent in vergelijking tot 2011. Voor 2014 wordt er rekening mee gehouden dat melkveehouders 8,3 miljoen ton melk gaan leveren, oftewel 6 procent onder het quotum.

Uiteindelijk geeft de EU aan dat afschaffing van het quotum weinig impact heeft. Wanneer het quotum was blijven bestaan zouden melkveehouders evengoed in 2022 nog onder het quotum zijn uitgekomen met de productie.  Zo komt het quotum in 2014 uit op 150,2 miljoen ton en staat de schatting voor 2022 op 146,9 miljoen ton.

Ondertussen neemt de productie van kaas richting 2022 met 7 procent toe tot 9,6 miljoen ton.  Consumenten maken dat de versproductie, yoghurt, drinkmelk en ijs, kan toenemen tot 49,6 miljoen ton in 2020. Een plus van 6,3 procent in vergelijking tot 2011. Magere melkpoeder neemt echter nog het meest toe en plust met 23 procent tot 1,3 miljoen ton.

Een groeiende vraag naar zuivel houdt tegelijkertijd de export van zuivelproducten en de prijzen van zuivelfabricaten in stand. Met name bij kaas en magere melkpoeder houdt de EU rekening met stabiele prijzen.

Ook bij de export worden records gehaald. Zo zet de Europese Commissie de kaasexport in 2022 op 956.000 ton, tweederde meer van wat er nu de grens over gaat. Tot die conclusie komen de makers van het rapport door een groeiende vraag vanuit Rusland, het Midden-Oosten en de VS. Hetzelfde geldt voor magere melkpoeder die naar verwachting tegen 2022 met 30 procent gaat toenemen in vergelijking tot 2011. Wat neerkomt op 700.000 ton. Hier zijn het vooral China, Algerije en het Midden-Oosten die aan de markt trekken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Melkaanvoer Nieuw-Zeeland schiet omlaag

Nieuws Melk

Melkproductie daalt 13 tot 20 procent in West-Europa

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden