Geholpen door normaal weer

Graanproductie Zwarte Zee terug in het zadel

28 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Normale weersomstandigheden gaan voor een normalisatie van de graanproductie zorgen in de landen van het Zwarte Zeegebied normaliseert. Dit verwachten analisten en ambtenaren van Rusland, Kazachstan en Oekraïne, de drie grootste, graanproducerende landen van de regio. Dit meldt Reuters.

De drie landen werden het afgelopen jaar slachtoffer van de extreme droogte. Hierdoor oogstte Rusland, een van ’s wereld grootste graanproducenten, 71 miljoen ton graan. Dit was een daling van 25 procent ten opzichte van 2011. Kazachstan zag de graanoogst halveren van 27 miljoen ton in 2011, naar 12,9 miljoen ton in 2012. De productie van Oekraïne daalde met 20 procent tot 46,2 miljoen ton.

De verachting is dat Rusland dit jaar 28 tot 33 miljoen hectare met zomergraan inzaait. Vorig jaar bedroeg het areaal 28 miljoen hectare. Wanneer het wintergraan niet voor verassingen komt te staan en wanneer de weersomstandigheden gemiddeld zijn, dan is de verwachting dat Rusland 90 tot 95 miljoen ton graan gaat oogsten.
Hoewel de omstandigheden voor wintergraan in het zuiden van Rusland aan het verbeteren zijn, blijft de conditie van wintergraan onder het niveau van vorig jaar. 10,5 procent verkeert in slechte staat. Dit is 1,5 procent meer dan vorig jaar. Ook vormen de wisselingen tussen extreem lage, en abnormaal hoge temperaturen een risico. In het zuiden van Rusland wordt ongeveer één derde van het graan verbouwd.

Kazachstan gaat dit seizoen 15,9 miljoen hectare met graan inzaaien, waarvan 13,1 miljoen hectare tarwe is. Dit is 329.000 hectare, of 2 procent minder dan het areaal van vorig seizoen. Tussen 2008 en 2012 produceerde het land gemiddeld 17,7 miljoen ton graan. Het ministerie van Landbouw van het land wil geen uitspraken doen over de oogst van dit jaar, maar verklaarde wel dat het vochtpercentage in de bodem goed is.

In Oekraïne verkeert meer dan 91 procent van het graan in goede of uitstekende conditie. Vorig jaar was dit 66 procent. Volgens het ministerie van Landbouw is het graan op 400.000 hectare beschadigd door de vorst terwijl er rekening werd gehouden met het uitvriezen van 800.000 hectare. De verwachting is dat het land 50 miljoen ton graan oogst in 2013.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden