Melkleveringen gaan door

Aanbod mengvoer krap door terughaalactie

7 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness

Uit voorzorg halen mengvoerbedrijven de partijen mengvoer die aan melkveehouders geleverd zijn met mais uit de landen Servië, Roemenië of Hongarije terug. Al vanaf half februari geldt het advies geen mais uit deze landen in melkveevoer te verwerken, zo meldt Trust Feed. 

De actie volgt op de vondst van aflatoxine in melk van twee melkveehouders. Hoewel het betrokken mengvoerbedrijf heeft aangegeven geen mais gebruikt te hebben, uit de landen Servië, Roemenië of Hongarije, in voer wat aan de bedrijven is geleverd nemen de mengvoerindustrie en de zuivelindustrie geen enkel risico. Henk Flipsen van Nevedi, belangenbehartiger van de mengvoerindustrie, noemt het een winstpunt dat de zuivelindustrie en de mengvoerindustrie de handen ineen slaan om erger te voorkomen.

Zowel Nevedi als Francine van Rossem, directeur van Trust Feed, geven aan dat in geen enkele partij mengvoer het aflatoxinegehalte de Europese norm heeft overschreden. Het gaat hier dan ook vooral om een preventieve actie.

Om hoeveel voer het uiteindelijk gaat moet nog gaan blijken. Vanaf half februari geldt namelijk al het advies om geen mais uit de herkomstlanden Servië, Roemenië of Hongarije in mengvoer voor melkveebedrijven te verwerken. Vaak worden silo"s een keer in de drie weken gevuld wat maakt dat er een reële kans bestaat dat de oude partijen al vrijwel op zijn. "Tenminste als bedrijven zich aan het advies hebben gehouden", zegt Van Rossem.

Daar liggen de zorgen van Van Rossem niet die betreffen de bevoorrading van de melkveebedrijven. Eenmaal leeg moeten de silo"s weer gevuld worden en daarover heeft de directeur al enkele bezorgde telefoontjes ontvangen. Naast de normale distributie van mengvoer moet er nu ook geproduceerd worden voor de bedrijven waarvan de silo"s eerder dan normaal weer gevuld moeten worden.  

Ook komen er telefoontjes van melkveehouders die bezorgd zijn over de melk. "Die melk mag gewoon geleverd worden, want met de kennis van nu zijn er geen partijen geleverd boven de aflatoxinenorm." Alles bij elkaar zijn er naar schatting honderden melkveebedrijven bij betrokken en gaat de terughaalactie ongeveer twee weken duren. Flipsen verwacht dat het teruggehaalde voer de vergister in gaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden