Zelf actie bij overschot

Melkveesector komt met fosfaatwaarschuwing

13 December 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Nederlandse melkveehouderij ontwikkelt een waarschuwingssysteem voor een overschot aan fosfaat. Hierbij wordt niet meer gekeken naar de fosfaathoeveelheden uit het verleden, maar een verwachting gegeven voor het komende jaar. Dreigt het fosfaatplafond dan te worden overschreden, dan gaat de zuivelsector extra maatregelen nemen om de hoeveelheid fosfaat terug te dringen.

Dit zei Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij, donderdag op een persbijeenkomst in Den Haag. Samen met de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) vindt LTO de sector zelf maatregelen moet nemen om de fosfaatproductie in de melkveehouderij te beheersen. ‘De melkveehouderij wil zich ontwikkelen. We verwachten een groei van de melkproductie van één tot anderhalve procent per jaar tot 2020. Dat heeft consequenties voor fosfaat en andere milieudoelen’, schetst Romijn.

Hij wijst erop dat de Nederlandse overheid in Brussel een fosfaatplafond heeft afgesproken en dat onderhandelingen over de derogatie in de eindfase verkeren. ‘Daarom geven wij nu als sector aan dat wij zelf binnen de milieurandvoorwaarden willen en moeten blijven.’ Daarbij richten de twee organisaties zich in eerste instantie niet op mestverwerking, maar op andere fosfaatbeperkende maatregelen.

Als uit de ‘early warning’ blijkt dat de fosfaatproductie het komende jaar wordt overschreden, kan de sector volgens Romijn ‘actief voorstellen indien’. Zo kan bijvoorbeeld de melkveebedrijven die verantwoordelijk zijn voor het overschot worden verplicht om deel te nemen aan de Kringloopwijzer. ‘Maar ook de mogelijkheid om een fosfaatheffing in te stellen bij een overschot, is een optie’, aldus Romijn. Hij wijst er daarbij op dat de veevoederindustrie al hard werk aan het terugdringen van het fosfaatgehalte in voeders.

Mocht de sector het zelf niet lukken de fosfaatproductie te beheersen, dan dreigt staatssecretaris Dijksma met dwingende maatregelen als een verplicht percentage mestverwerking of een grens stellen aan uitbreiding. ‘Daarom is bij ons mestverwerking ook het slot op de deur. Andere maatregelen hebben voorrang’, stelt Romijn.

Veel melkveebedrijven hebben nu een klein overschot aan fosfaat, zegt Piet Boer, voorzitter van de NZO. Hij raadt hen aan te zoeken naar een balans tussen de fosfaatproductie en de hoeveelheid grond. Boer benadrukt dat niet grondbezit, maar het grondgebruik telt voor de Nederlandse overheid voor het verantwoorden van de fosfaatproductie. ‘Bedrijven met een overschot, kunnen dus ook in hun omgeving op zoek gaan naar grond en met de eigenaar een overeenkomst afsluiten.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
tinus 11 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10840818/Melkveesector-komt-met-fosfaatwaarschuwing]Melkveesector komt met fosfaatwaarschuwing[/url]
na 3 jaar vind ik dit bericht irritant !
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden