Grotere veestapel

USDA voorziet voor 2015 meer melk in VS

12 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) houdt voor 2015 rekening met een hogere melkaanvoer. Dit als gevolg van de uitbreiding van de veestapel en een hogere melkproductie per koe. Bij de export is het eiwit die het voortouw gaat nemen, zo blijkt uit het jongste vraag- en aanbodrapport (WASDE) van het USDA.

Verwacht wordt dat de VS in 2015 meer melk gaat produceren als gevolg van lagere voerprijzen en een hoge melkprijs, welke samen ervoor gaan zorgen dat de veestapel gaat toenemen en de melkproductie per koe omhoog gaat. De op vet gebaseerde export neemt volgens de prognose iets af door sterke concurrentie vanuit traditionele exporteurs. De markt voor nonfat dry milk (NDM) gaat helpen om de export van melkeiwit te ondersteunen.

De import van vetgerelateerde producten blijft naar verwachting gelijk aan 2014, maar de import van magere melkpoeder gaat lager uitvallen. Door de hogere binnenlandse productie wordt er rekening gehouden met druk op de prijzen van kaas, boter, NDM en wei. Zowel de prijzen van Class III en Class IV melk gaan lager uitvallen. De melkprijs voor 2015 wordt vastgezet op 19,70 tot 20,70 dollar.

De prognose voor de melkproductie van 2014 blijft staan, maar met de kanttekening dat er meer melkeiwit geïmporteerd gaat worden. Er wordt tegelijk ingezet op een hogere export van NDM, kaas en boter. De prijzen van boter en wei namen toe, waar de prijs van NDM juist lager uitvalt. De kaasprijs blijft stabiel, maar de spreiding bij de prijs neemt af. De prijs van Class III stijgt door een hogere weiprijs, maar de prijs van Class IV neemt toe door een hogere boterprijs die meer dan voldoende is om de lagere prijs van NDM te compenseren. De gemiddelde melkprijs beweegt tussen de 22,70 en 23 dollar per cwt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden