FrieslandCampina op drie

DOC onderaan in melkprijsvergelijking

1 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Europese melkprijsvergelijking van juni pakt beroerd uit voor DOC Kaas. Door een verhoging van de Franse melkprijs komt de Nederlandse kaasmaker namelijk op de laatste plaats. FrieslandCampina presteert beduidend beter.

Gemiddeld betaalden de Europese melkverwerkers over juni 38,99 euro voor 100 kg melk, dit bij 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit. Hierbij hoort een jaarleverantie van 500.000 kg melk. Een plus van 6,2 procent in vergelijking met juni. In vergelijking met mei steeg de gemiddelde melkprijs met 0,56 euro.

LTO geeft aan dat de ontwikkelingen bij de fabrieken flink uiteen lopen. Zo hebben veel ondernemingen de melkprijs verlaagd, maar hebben de Franse ondernemingen de melkprijs juist flink verhoogd. "De Franse, maar ook de Britse melkprijzen zijn in juni nog nooit zo hoog geweest als in dit jaar."

De hoogste melkprijs wordt binnen de Europese grenzen over juni betaald door het Italiaanse Granarolo (45,81 euro). Op twee komt het Finse Hämeenlinnan Osuusmeijeri (44,39 euro) en FrieslandCampina sluit de rij met een notering van 40,77 euro per 100 kg melk. De heffing bij FrieslandCampina wordt pas aan het einde van het jaar verrekend. Wordt er nu rekening mee gehouden dan komt de melkprijs uit op 38,47 euro per 100 kg melk. 

De andere Nederlandse zuivelverwerker DOC Kaas houdt de prijs stabiel. Dat doen andere echter niet. Zo nam de melkprijs van het Franse Lactalis toe met 3,57 toe tot 38,64 euro per 100 kg melk. Het gaat hier om een reguliere seizoensaanpassing. Door de verhoging van de Franse melkprijs komt DOC met 35,38 euro onderaan de lijst te staan.     

Buiten Europa verhoogde ook Emmi de melkprijs. Die steeg met 2,88 euro naar 51,59 euro per 100 kg melk. LTO schrijft dat enkel en alleen toe aan het wegvallen van de seizoensheffing. "Zonder dit effect zou de melkprijs iets zijn gedaald, doordat de zogenaamde B- en C-prijzen iets zijn verlaagd."

In de VS daalde de melkprijs met 1,61 euro naar 38,88 euro. Ondanks de daling betaalde de Verenigde Staten de hoogste juni-melkprijs ooit. Het verhaal van Fonterra is bekend. De melkprijs daalt met 10,45 euro naar 30,01 euro per 100 kg melk. Daarmee zakt de melkprijs terug naar het niveau van 2011/12 en dat van 2012/13.    

 melkprijsvergelijking.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 5 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10855481/doc-onderaan-in-melkprijsvergelijking][/url]
Het gaat nu gelukkig beter met DOC.
Abonnee
popke 9 Augustus 2017
tis een grote janboel met de vergelijkingen. Wordt gemeld als de heffingen bij fc worden verrekend de melkprijs 38,64 is. Waarom dit dan niet meteen verrekend. Om de een of andere manier wil LTO FC toch beter voordoen dan het werkelijk is. Zo is het met alle toeslagen en verrekeningen hetzelfde.
Het wordt ondoorzichtig om in een bepaalde maand de vergelijking te maken. Op jaarbasis is het al een heel karwei.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden