Druk op melkprijs neemt toe

Ideaal melkweer komt met een prijskaartje

1 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Bij gebrek aan een extreem weerevenement die de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland, India of de VS gaat remmen houdt de Ierse Dairy Board (IDB) er rekening mee dat de melkprijzen gedurende de tweede helft van 2014 onder druk komen te staan.

"Het gaat allemaal over vraag en aanbod", zegt Joe Collins, directeur van het onderdeel zuivelhandel van de IDB. "De vraag naar zuivel neemt gemiddeld met 2,5 procent per jaar toe en dat cijfer blijft waarschijnlijk de komende periode stabiel. Tegelijk hebben we de wereldwijde melkproductie over de laatste zes maanden met 4,9 procent zien toenemen. Als gevolg daarvan overtreft de productie vandaag de dag de vraag. Onder de streep houdt het in dat er druk komt te staan op de melkprijs en dat is precies wat nu gebeurt."

Tot nog toe heeft 2014 bewezen het perfecte melkjaar te zijn. "Hier in Europa heeft een mix van warm weer en regenval de melkproductie erg geholpen. In de VS heeft een grote daling van de voerprijs hetzelfde effect gehad. De daling van de graanprijzen werd ingegeven door grotere voorraden, terwijl er ook nog eens minder maïs verplaatst is richting de ethanol door lager dan verwachte gasprijzen."

Nieuw-Zeeland en Australië blijven dan over. Hier had het weerfenomeen El Niño nog een rol kunnen spelen, ware het niet dat het Australisch meteorologisch bureau bekend maakte dat de kans dat het weerfenomeen zich voordoet is gedaald van 70 naar 50 procent. Als beide landen volop in productie komen krijgt de wereldmarkt te maken met overaanbod en komen prijzen richting de kerst verder onder druk te staan. In Nieuw-Zeeland kan alleen het weer nog roet in het eten gooien gezien de sector sterk afhankelijk is van de grasgroei. Verder kan alleen prijsdruk voor minder melk zorgen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Ierland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden