Voorsprong al te groot

Duitsers gaan record breken bij superheffing

18 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Voor het laatste Duitse quotumjaar 2014/15 tekent zich een record overschrijding af. Ook over 2013/14 werden er al records gebroken, toen de Duitsers een heffing moesten betalen die hoger dan ooit was.

Over de eerste vijf maanden van het quotumjaar zette de stijging bij de melkaanvoer verder door. Uit de beschikbare cijfers rondom de melkproductie tekent zich een plus van 3,7 procent af, wat neerkomt op een melkproductie van 13.535,8 duizend ton.. Duidelijk lager was het vetgehalte in vergelijking met een jaar eerder. Toch werkt de kleinere vetcorrectie alsnog door in de quotumbalans. Het beschikbare quotum wordt alles bij elkaar met 4,4 procent overschreden. 

Volumematig tekent zich al langer een overschot af gelijk aan dat van seizoen 2013/14. Zelfs wanneer de melkproductie over het totale quotumjaar in vergelijking met een jaar terug 2 procent hoger gaat uitvallen, komt de overschrijding uit op 1 miljoen ton melk. Om een overschrijding te voorkomen mag er over de tweede helft van het jaar geen stijging bij de melkaanvoer meer plaatsvinden. Blijft de melkproductie in lijn met een jaar terug toenemen dan valt de overschrijding nog groter uit.

De superheffing gaat een zware wissel trekken op bedrijven die een groot bedrag moeten afdragen. Tegelijkertijd blijkt dat melkprijzen het huidige niveau niet kunnen handhaven. De prijzen van melkpoeder en boter, als ook die kaas hebben de laatste weken flinke dalingen laten zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden