Exportsteun voor kaas

Boterprijs VS nadert hoogste punt

30 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

De boter- en kaasprijzen blijven maar stijgen op de beurs van Chicago. De magere melkpoeder laat voor het eerst sinds lange tijd weer een stijging zien, terwijl ook weipoeder iets stijgt. De afgelopen week werd de export van kaas gesteund door het CWT. 

Deze week zijn de boterprijzen in de Verenigde Staten opnieuw gestegen. Vorige week werd al gemeld dat de prijzen voor boter historisch hoog waren in de VS, maar inmiddels is de prijs zelfs gestegen van 6.127 dollar naar 6.443 dollar per ton. De vraag is nu of de top al is bereikt of dat de prijzen nog verder toe gaan nemen. De prijzen op de termijnmarkt voor boter laten wel een lichte daling zien, wat betekent dat er wel wordt verwacht dat de prijs iets af gaat nemen. De totale verkoop liet een daling zien van 3.923.201 naar 3.761.177 pond.

Botervoorraden liggen over augustus 37 procent lager in vergelijking met een jaar terug. Toch zijn er tekenen die wijzen op een trendbreuk. Zo verdween er tussen juli en augustus veel minder boter uit de opslagen in vergelijking met een jaar eerder. De hoge prijzen eisen hun tol van de vraag. Boter heeft een adembenemende vlucht laten zien, maar nu lijkt de markt zich voor te breiden op een landing.

De prijs van Cheddar 40 is voor de achtste week op rij toegenomen en komt nu uit op 5.162 dollar per ton. Desondanks nam de prijs van kaas iets af op de zuiveltermijnmarkt. De totale omzet laat eveneens een daling zien, waardoor het totaal aantal verkopen zich weer op het niveau van twee weken geleden bevindt. De hoge prijzen moedigen tegelijkertijd voorraadopbouw aan. Zo nam de kaasvoorraad van juli op augustus voor het eerst in dertig jaar toe.

De prijzen voor weipoeder zijn iets gestegen ten opzichte van vorige week. Weipoeder noteert 1.483 dollar per ton, een stijging van 8 dollar. Op de termijnmarkt blijven de prijzen voor de komende drie maanden vrijwel gelijk. Vanaf januari 2015 is weipoeder goedkoper in te dekken. De totaal aantal verkopen zijn afgenomen van 9.237.414 naar 7.736.515 pond.

Nadat de prijs voor magere melkpoeder tijdenlang afnam is deze voor het eerst sinds begin 2014 weer eens toegenomen naar 3.334 dollar per ton. Op de termijnmarkt is dezelfde trend terug te vinden, aangezien de prijzen daar ook een lichte stijging vertonen. Dit is een logisch gevolg van de toename van de verkopen in begin september. Echter de afgelopen week zijn de verkopen weer gedaald naar 21.350.013 pond.

Een stijging wordt verder gezien bij de verkopen van cheddar en Gouda. Waar vorige week de Cooperatives Working Together (CWT) nog steun verleenden aan 314 ton cheddar en 645 ton volle melkpoeder is er nu enkel steun voor cheddar (kaas). De steun geldt voor 1.231 ton wat betekent dat de vraag naar Gouda en cheddar hoog is. De bestellingen komen uit Azië en het Midden-Oosten.

VS magere melkpoeder.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden