Vraag neemt de leiding

Hogere melkprijs vanaf 2018 weer aan zet

3 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Tetra Pak ziet het zonnig in wat betreft de toekomst van de zuivelmarkt. Hoewel de balans tussen vraag en aanbod nu even zoek is voorziet Tetra Pak dat in 2018 de balans gaat omslaan ten gunste van de melkveehouders. De vraag gaat vanaf dan het aanbod overtreffen. Zo maakt het bedrijf bekend in het rapport "A global balancing act".

De komende tien jaar blijft de vraag naar zuivel gestaag toenemen, zo concludeert Tetra Pak. "De wereldwijde consumptie van zuivelproducten, inclusief melk, kaas en boter, gaat over de komende tien jaar naar verwachting met 36 procent toenemen om bij benadering een volume van 710 miljoen ton melkequivalenten te bereiken."

Een stijgende vraag wordt gezien in India, China, Midden-Oosten en Afrika. Hierbij lukt het door diverse redenen niet om de vraag lokaal in te vullen. De vraag wordt gesteund door stijgende inkomens, groei van de bevolking en verstedelijking, Tegelijkertijd zit er ook een bovengrens aan de stijging van de melkproductie in ontwikkelde markten. Sleutelwoorden bij het invullen van de extra vraag zijn: consolidatie en samenwerking.

De vooruitzichten zijn goed, maar op de korte termijn ligt het melkaanbod duidelijk boven de vraag. Tegen 2018 wordt het echter steeds lastiger om voldoende melk te produceren om de vraag in te vullen. Iets wat met name te maken heeft met vraaggroei in Azië en Afrika.

Hoofdafnemer van zuivel blijft China. Er wordt rekening mee gehouden dat het land de komende tien jaar zijn aandeel bij de wereldwijde import van zuivel gaat verdubbelen. Tegelijk wordt er rekening mee gehouden dat de focus op Chinese markt gaat verschuiven naar "home grown" melk. "Dit kan in de toekomst een risico gaan vormen voor markten die zwaar leunen op China."

Over het algemeen stelt Tetra Pak dat de 20 melk importerende landen tegen 2024 een aandeel gaan innemen van 33 procent bij de zuivelimport, waar dat aandeel over 2013 nog 27 procent was.  

De vooruitzichten voor de melkprijs zijn goed, maar dan moeten verwerkers wel alle zeilen bijzetten om met de verwerking de productie bij te houden. Zo dreigt in Europa de productie de verwerkingscapaciteit te overtreffen. In mei meldde de Europese Commissie al dat de verwerking het punt van verzadiging aan het naderen is. "Om optimaal te kunnen profiteren van het groeiend aanbod en groei te laten zien op de wereldwijde markt zijn snelle investeringen in verwerking van vitaal beland." Tussen 2014 en 2020 wordt dan ook rekening gehouden met een productie-uitbreiding van melkpoeder van 5 procent per jaar. "De waarde van de markt stijgt naar schatting van 551 miljoen euro naar 740 miljoen euro." 

Alles bij elkaar zijn de vooruitzichten heel goed. Met name voor bedrijven die er in slagen de vraag in groeiende economieën in te vullen, als wel kunnen voorzien in de vraag naar nieuwe producten vanuit verzadigde markten.

export_import_tetra pak.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden