Plus van 10 cent te halen

FrieslandCampina zet melkgeld duurzaam in

1 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Leden van FrieslandCampina gaan niet alle bijdragen aan de weidepremie, ook gaan ze geld inleggen voor de duurzaamheidsdoelen. In totaal gaat het om een bedrag van 0,60 euro, waarvan 0,25 euro bestemd is voor duurzaamheid. Een melkveehouder die het goed doet kan met duurzaamheid een plus van 0,10 euro per 100 kg melk behalen. 

Als op 16 december de ledenraad goedkeuring verleent gaat FrieslandCampina vanaf januari aan de slag met het vernieuwde Focus Planet. Het kwaliteitssysteem wordt alweer drie jaar gebruikt door de grootste zuivelaar van Nederland en gaat nu op de schop. Een belangrijke verandering is dat de focus verlegd wordt van stimuleren naar belonen. Iets wat onder meer gaat gebeuren op het gebied van duurzaamheid. 

In de voorstellen noemt FrieslandCampina een puntensysteem voor duurzaamheid. In totaal komt er 24 miljoen euro beschikbaar die verdeeld gaat worden over de melkveehouders die punten verzameld hebben. Het geld komt niet uit de kas van de coöperatie, maar wordt verkregen door een inhouding van 0,25 euro per 100 kg melk. Inclusief een inhouding van 0,35 euro voor weidegang komt het totale bedrag aan inhoudingen uit op 0,60 euro. 

Punten kunnen verzameld worden via levensduur, IBR, BVD, celgetal, energie en natuur en landschap. Hoe meer waarde er gehecht wordt aan een onderdeel, hoe meer punten het oplevert. Zo kunnen de meeste punten gehaald worden via levensduur, celgetal en energie. Bijvoorbeeld een gemiddelde afvoerleeftijd van 4 jaar levert nul punten op, waar een leeftijd van 6 jaar en 8 maanden de maximale te behalen 40 punten oplevert.    

De indicatoren vervangen oude indicatoren zoals uiergezondheid en klauwen. Piet Boer, voorzitter van FrieslandCampina, zegt dat dit nodig was om objectieve meetbare indicatoren te krijgen. Die meetbaarheid is nodig omdat er een beloning aan verbonden wordt. "Uier en klauw zijn moeilijke meetbare punten. Levensduur is daar een goede vertaling van. Net zoals IBR en BVD de levensduur van koeien helpen bepalen en celgetal je vertelt hoe het staat met de uiergezondheid." 

Hoeveel een melkveehouder middels het nieuwe systeem kan verdienen aan duurzaamheid kan Boer niet zeggen. "Op basis van de huidige cijfers ligt het maximum op 35 cent, maar het is maar een voorzichtige indicator." Het ontbreken van concrete cijfers komt doordat niet duidelijk is hoeveel melkveehouders mee gaan doen aan het systeem en hoe ze scoren. Op basis van de genoemde 35 cent komt de maximale premie uit op 10 cent per 100 kg melk.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden