OCI Nitrogen naar CF

Gigant in kunstmest: OCI en CF Industries fuseren

6 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

De kunstmestbedrijven OCI en CF Industries fuseren. Hierdoor ontstaat naar eigen zeggen de wereldmarktleider in stikstofmeststoffen met een capaciteit van 12 miljoen ton kunstmest medio 2016. Het Nederlandse OCI Nitrogen is onderdeel van de deal en gaat als de transactie is voltooid onder de vlag van CF Industries verder.

72,3

procent

is belang CF Industries in nieuwe holding

Dit hebben de bedrijven donderdag bekendgemaakt. Met de fusie is in totaal en bedrag van 8 miljard dollar gemoeid, waaronder 1,9 miljard dollar aan schulden. In de overeenkomst is het Amerikaase CF Industries de bovenliggende partij. De nieuwe fusieholding wordt gevestigd in Groot-Brittannië, waar CF Industries al een groot marktaandeel heeft, en gaat onder de naam van CF Industries opereren.

OCI krijgt in het nieuwe concent een belang van 25,6 procent, plus nog eens 1,2 miljard dollar in contanten en aandelen. Het belang van OCI loopt uiteindelijk op naar 27,7 procent, CF Industries heeft dus de overige 72,3 procent in bezit. In de nieuwe holding brengt OCI het Nederlandse OCI Nitrogen, een Amerikaans kunstmestbedrijf en de mondiale handelsactiviteiten in meststoffen.

Buiten schot blijven de fabrieken van OCI in Egypte en Algerije, het Nederlandse BioMCN, dat OCI in juni kocht voor 15 miljoen euro, en een belang van 55 procent in de in aanbouw zijnde methanolfabriek in het Amerikaanse Texas.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden