Ondanks diverse klachten

Discussie over ammoniak in de kiem gesmoord

9 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Berekeningen rondom ammoniak kloppen wel en in het bijzonder de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) viel in goede aarde. Naar aanleiding van diverse tegenwerpingen op de huidige manier waarop de uitstoot van ammoniak berekend wordt, heeft staatssecretaris Sharon Dijksma een tijd geleden een onafhankelijke commissie in het leven geroepen die de situatie ging onderzoeken. Die oordeelde positief over de berekening en de PAS. 

Dit heeft Dijksma in een brief laten weten. Op 23 juni jongsgeleden liet Dijksma weten een onderzoek uit te gaan voeren naar de huidige manier van rekenen. Dit aangezien er vanuit diverse hoeken opmerkingen kwamen dat de berekening niet klopt. Naar aanleiding daarvan heeft de staatssecretaris een commissie met vooraanstaande wetenschappers gevraagd om dit onderzoek uit te voeren. Het onderzoek heeft plaatsgevonden onder leiding van professor Mark Sutton.

De conclusie van het onderzoek is simpelweg dat de ammoniak- en emissieconcentraties juist worden bepaald en dat de hele kennisketen rondom de situatie wetenschappelijk goed onderbouwd is. In het bijzonder werd er positief geoordeeld over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Ammoniakbeleid is niet alleen belangrijk voor natuurdoeleinde, maar ook voor volksgezondheid

Wel doet de commissie een aantal aanbevelingen om de analyse voor de lange termijntrends te verbeteren. Zo wordt er nog meer nauwkeurigheid gegeneraliseerd zodra het Landelijk Meetnet Luchtverontreiniging wordt uitgebreid tot acht in plaats van zes meetpunten. Ook moet nog meer gekeken worden naar weersomstandigheden en klimaatverandering, aangezien dit invloed heeft op de chemische reacties van ammoniak.

De commissie gaf aan dat, indien de aanbevelingen worden opgevolgd, binnen drie tot vijf jaar de berekening nog verder geoptimaliseerd is. Als laatste liet de commissie weten dat een goed ammoniakbeleid niet alleen belangrijk is voor natuurdoeleinden, maar ook voor de volksgezondheid.

Toch is het maar de vraag of de discussie hiermee gesloten is, want zowel CDA, VVD als SGP hebben nog steeds vragen over de berekening van ammoniak. Iets wat grote gevolgen heeft voor de ontwikkeling van agrarische bedrijven in een klein land zoals Nederland.   
 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
leonardo2 9 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mestmarkt/artikel/10865655/Discussie-over-ammoniak-in-de-kiem-gesmoord-]Discussie over ammoniak in de kiem gesmoord[/url]
stond van te voren al vast voor die wetenschappers gewoon zakken vullers van de PVDA komt mvr DIJKSMA weer goed uit in de grond trappen die boeren
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden