Lagere verwerkingsplicht

Mestverwerking Oost moet nog verder groeien

11 December 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Nog lang niet overal is er voldoende mestverwerking, waardoor de melkveehouderij in 2016 en 2017 verder moet werken aan uitbreiding er van. Voor de regio Oost levert het een iets lichtere verwerkingsplicht op. 

De nieuwe staatssecretaris van economische zaken, Martijn van Dam, maakt bekend dat er voor regio Oost een verwerkingsplicht van 35 procent gaat gelden. Het advies van de Commissie deskundigen meststoffenwet (CDM) was een plicht van 40 procent, maar dat ziet de staatssecretaris niet zitten. Dit vanwege de hoeveelheid beschikbare verwerking. 

35

procent

verwerkingsplicht Oost 

In totaal moet er over 2016 32,8 miljoen kg fosfaat verwerkt worden, wat over 2017 moet doorgroeien naar 38,5 miljoen ton. Voor Oost houdt het nu in dat de verwerking van 35 procent omhoog moet naar 50 procent. Voor zuid is het percentage over 2016 vastgezet op 55 procent en neemt dit over 2017 toe tot 60 procent. Overig is stabiel op 10 procent. 

In 2016 gaat het CDM kijken of de percentages nog verder aangepast moeten worden. Die worden vervolgens door Van Dam vastgesteld. Wel geeft de staatssecretaris de boodschap mee dat de verwerking verder uitgebreid moet worden. 'Om dit te steunen blijft Nederland zich inzetten voor erkenning van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger.'

Ondertussen is Van Dam ook al begonnen met een evaluatie van de Meststoffenwet. Eind 2016 hoopt de staatssecretaris het rapport af te hebben. Daarmee loopt de evaluatie gelijk op met de Nitraatrapportage aan Europa. Die moet voor 1 juli 2016 aan de Europese Commissie worden aangeboden. Ook moet er een begin worden gemaakt met de invulling van het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn. Deze gaat gelden van 2018 tot en met 2021. Dit wordt meteen de basis voor de nieuwe aanvraag voor derogatie.   

Zoals de zaken er nu voor staan worden de fosfaatrechten onderdeel van de nitraatrichtlijn. Wat misschien een indicatie is van het tijdspad voor de invoering van de rechten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
john 12 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10867275/Mestverwerking-Oost-moet-nog-verder-groeien-]Mestverwerking Oost moet nog verder groeien[/url]
wat is dit voor beleid, steek je als regio je nek uit krijg je nog meer te verwerken en doe je niets en ga je achterover leunen krijg je als regio een beloning. In regio oost is een groot mestprobleem gezien de torenhoge mestafzetkosten daar zou nu naar 50 tot 55 % verwerking gegaan moeten worden. in zuid is de mestafzet / verwerking gezien de ophaalbijdrages goed op orde.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden