EuroChem opgelicht

Ook kunstmest smeergeld in Panama Papers

9 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het tumult over de Panama Papers die een maand geleden werden onthuld, is nog niet ten einde. En daarbij wordt de agribusiness niet ontzien. Zo ontdekte de Noorse krant Aftenposten dat de Russische kunstmestproducent EuroChem voor miljoenen is opgelicht en onder meer Yara zou smeergeld hebben betaald

Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag. Vijf handelspartners van EuroChem hebben in ruil voor gunstige aan- en verkoopprijzen minimaal 38 miljoen dollar aan smeergeld betaald aan Russische medewerkers, Valery Rogalski en Dimitri Pomythin. Het voormalig lid van de Raad van Bestuur en directeur van het handelsbedrijf en zijn plaatsvervanger zijn inmiddels door Eurochem in verschillende landen aangeklaagd voor fraude. Ook legde de kunstmestproducent dit jaar beslag op panden in Den Haag in een poging de schade te verhalen.

Eén van de handelspartners die smeergeld betaalde aan offshore-vennootschappen is het Noorse Yara International. Het zou gaan om 2,6 miljoen dollar waarmee fosfaat ver onder de marktprijs kon worden gekocht, zo maakte Aftenposten op uit stukken uit de Panama Papers. Yara geeft toe dat het steekpenningen heeft betaald. EuroChem is een rechtszaak begonnen tegen twee oud-medewerkers van Yara Zwitserland. Naast Yara zou ook kunstmesthandel Dreymoor uit Singapore smeergeld hebben betaald. De drie andere partners worden niet bij naam genoemd.

Betrokkenheid Yara roept verbazing op

Mogelijk dat deze snel bekend worden, want maandagavond zet het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) een database online met een deel van de gegevens uit de documenten. Toch roept de betrokkenheid van Yara verbazing op. In 2011 haalde Yara het nieuws met een corruptiesignaal in India en Libië. Sindsdien werkte het hard aan haar reputatie.

Kunstmestfabrikant EuroChem is groot in stikstof en is een speler van redelijk formaat in fosfaat. Het hoofdkantoor is in Zwitserland gevestigd en de productielocaties zitten in Rusland, België (Antwerpen) en Litouwen. Het bedrijf behoort tot de top 3 in Europa en de top 10 van wereldwijde spelers.

Momenteel werkt EuroChem aan het ontwikkelen van een kalimijn van behoorlijk kaliber. Een gevoelig onderwerp in de Russische politiek, want daarmee wordt het een directe concurrent van Uralkali. Vanwege de kali-export is Uralkali een bron van deviezen. Een extra aanbieder betekent extra druk op de prijzen, terwijl de markt al enige tijd onder druk staat. Boeren zijn vanwege de matige prijzen van maïs en tarwe voorzichtig met aankopen. Deze tendens kan volgens marktkenners nog even aanhouden, wat inhoudt dat het sentiment voor volgend seizoen extra negatief gaat uitpakken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden