Column Erik Colenbrander

Vorst gaat start zodebemesten uitstellen

6 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Wie de mestopslag vol heeft doet er verstandig aan de komende dagen op bouwland te bemesten. Op 15 februari, als mest uitrijden ook op grasland weer mag, zit de vorst in de grond. Dat is 10 dagen van tevoren dankzij een betrouwbare lange termijn verwachting al met vrij grote zekerheid te zeggen.

Vanaf maandag voert een stevige oostenwind ijskoude lucht aan. Gestuurd door een stevig Scandinavisch hogedrukgebied, waardoor in tegenstelling tot de vorige vorstperiode het noordoosten het koudst zal zijn. Al is het ook nu niet zeker dat het hogedrukgebied geen zuidelijker koers gaat varen. Komt de meest waarschijnlijke

gevoelstemperatuur tot  minus 20 graden

prognose uit, dan zijn er in combinatie met stevige wind gevoelstemperaturen tot  minus 20 graden mogelijk. Vooral bij het invallen van de vorst, aanstaande dinsdag op woensdag, kan het zeer koud aanvoelen. Dan trekt de wind in het noordoosten aan tot kracht vijf.

De dagen daarna duikt de temperatuur ook overdag in het noordoosten onder het vriespunt. Het is zonnig en daardoor is de dagelijkse gang groot. De wind neemt af. Overdag dooi, ’s nachts lichte tot matige vorst. Prachtig zonnig licht vriezend weer, langdurig. Of de vorst langer dan een week gaat duren is nog niet duidelijk.

Waarschijnlijk dringt rond de tijd dat het toegestaan is om mest uit te rijden op grasland, 15 februari, weer zachtere lucht op vanaf de Atlantische Oceaan. Zeker is wel dat tegen die tijd de vorst zodanig ver in de grond is gedrongen, dat zodebemesten onmogelijk is. Uitgezonderd het zuidwesten van het land, waar de kou minder doordringt. De zogenaamde transportkou lijkt vooralsnog niet met zoveel kracht vanuit Rusland onze kant op te komen, dat ook heel zuidwest Europa de diepvries ingaat.

De zonnige vooruitzichten duiden erop dat ook de maand februari droger gaat verlopen dan normaal. In sommige regio’s van Nederland is dat de zevende maand op rij. Alleen aanstaande dinsdag kan er nog een beetje neerslag vallen, wellicht in de vorm van sneeuw. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden