Alleen maar verliezers

Waarom ammoniak steeds meer begint te stinken

8 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 21 reacties

Kennis en innovatie, daarmee wil Nederland zich graag profileren aan het agrarisch firmament. Een goed fundament is dan van vitaal belang, maar juist die blijkt niet in orde. Het onderzoek naar de basis van het ammoniakbeleid legt de vinger op de zere plek, maar er zijn meer vraagtekens. Noem bijvoorbeeld de fosfaatbelasting van oppervlaktewater. Een analyse die uit de doeken doet waarom ammoniak steeds meer begint te stinken. 

In 2013 en 2015 vonden al reviews plaats

Niet voor het eerst worden er vraagtekens gezet bij de basis van het ammoniakbeleid. Ook toen Sharon Dijksma staatssecretaris van Economische Zaken (EZ) was kwamen er al kritische vragen. Toen was het nodig om een internationale review naar de wetenschappelijke onderbouwing van het ammoniakbeleid te laten plaatsvinden. De conclusie: het kennisinstrumentarium dat Nederland inzet in de hele kennisketen is wetenschappelijk goed onderbouwd.  

Dit was het tweede onderzoek, want ook in 2013 vond al een dergelijke review plaats. In de kamerbrief, waarin staatssecretaris Martijn van Dam bekend maakte wat de conclusies waren uit de review, gaf hij ook aan dat tussen 1993 en 2004 de emissies met 50 procent afnamen en in de periode vanaf 2005 met 35 procent. Dat de reviews de betrouwbaarheid van het Nederlandse beleid niet ten goede komen kwam naar voren uit de woorden van Dijksma in reactie op recent verschenen onafhankelijke onderzoek: 'Ammoniak in Nederland. Enkele kritische wetenschappelijke kanttekeningen.' 

Het blijft niet bij enkele kritische kanttekeningen, want de conclusies beloven weinig goeds voor het ammoniakbeleid. Zo laten de onderzoekers zien dat er geen aantoonbaar verband is tussen beleid en de ammoniakconcentraties in de lucht. Gedurende een periode van 20 jaar is de concentratie in de lucht niet gedaald. Op zich is dit al geen goed nieuws, want het betekent dat er onnodig kostbare maatregelen genomen zijn in de agrarische sector. Noem het verbod op bovengronds uitrijden, de inzet van luchtwassers en maatregelen in de stal. 

Beter om urine van poep te scheiden

Overigens keken de onderzoekers alleen naar de meetpunten in het veld. Recenter onderzoek in stallen kan namelijk wel aantonen dat een bepaalde manier van mest opslaan, mestput, compost of roosters met aanpassingen, effect heeft op de hoeveelheid ammoniak in de lucht. Net zoals ook vast staat dat het beter is om urine van poep gescheiden te houden, wanneer een poging wordt gedaan de aanmaak van ammoniak tegen te gaan.    

Dan blijft het een boeiende vraag waarom de concentraties ammoniak in lucht niet wijzigen, of er nu wel of geen maatregelen in stallen en op het land genomen worden. Het lastige in dit dossier is dat een vervolgvraag pas kan worden beantwoord, wanneer er een basis is. Chemicus Jaap Hanenkamp moest tot de conclusie komen dat belangrijke meetdata van de Wageningen Universiteit ook ineens niet meer beschikbaar was. Oftewel het fundament van het beleid is weg. 

Er moet nog bewezen worden dat de onderzoekers van het rapport gelijk hebben, maar er vindt op 22 februari sowieso een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer commissie Economische Zaken plaats. Ondertussen kent Nederland beleid gebaseerd op ontbrekende data en staan claims op losse schroeven. De ontbrekende cijfers zijn namelijk continu gebruikt voor het opstellen en uitwerken van het verdere beleid, waaronder de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

22

februari

hoorzitting ammoniak

De vraag die blijft liggen is waarom er met alle nieuwe technieken van de laatste jaren niet nieuw onderzoek gedaan is of op zijn minst een poging het oude onderzoek opnieuw te produceren. Dat er alleen maar verliezers zijn is duidelijk, want de agrarische sector investeerde al veel in verlaging van de ammoniakemissie. In Noord-Brabant en op steeds meer andere plaatsen beperkt het zelfs de ontwikkelingsruimte voor bedrijven. Maar nog steeds is niet duidelijk waar de hoge concentratie ammoniak vandaan komt. Wellicht niet van mest? In dit scenario is er eerst een schuldige aangewezen en wordt nu geprobeerd de bewijzen in stand te houden dat de juiste schuldige aangewezen is. Tijd voor een cold case team.

En Wageningen? Die zegt dat onderzoek kostbaar is en miljoenen gaat kosten. 'Wellicht een manier om aan de maatschappelijk vragen en onzekerheden tegemoet te komen.' Via een productschap was het misschien iets makkelijker geweest. De keerzijde zijn de vergunningen rondom natuurgebieden die afgegeven zijn op basis van de huidige informatie. Blijkt het ammoniakbeleid te stinken dan kan het ook betekenen dat zolang het onderzoek duurt alles op slot gezet wordt.

Het onderstreept hoe gevoelig dit dossier is en hoeveel ellende voorkomen had kunnen worden door eerder actie te ondernemen om de gevraagde informatie boven water te krijgen. Groene utopieën en wetenschap gaan niet samen, aldus The Post.

Het stopt niet hier, want ook de gegevens over de vervuiling van fosfaat in grondwater steunen het overheidsbeleid niet. Ammoniak kan weleens het eerste steentje worden wat een kettingreactie in beweging zet.   

 

  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
21 reacties
Ton Westgeest 8 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10873329/Waarom-ammoniak-steeds-meer-begint-te-stinken]Waarom ammoniak steeds meer begint te stinken[/url]
We hebben hier ook een Trump nodig die de boel van tafel veegt. Als je het van die 'dramaqueens' uit Den Haag moet hebben zitten we hier over 10 jaar nog met de verkeerde gegevens...
john 8 Februari 2017
een ding staat hiermee vast: boeren hebben geinvesteerd en de emissies naar beneden gebracht > in het veld is hier weinig van te merken, Dus er zijn of meerdere bronnen die substantieel meer uitstoten of er klopt niks van de berekeningen maar dan heeft minder vee houden of verder reduceren ook geen zin om de gehalten in de lucht bij de meetpalen verder te verlagen.
xx 8 Februari 2017
Jammer dat de wetenschap niet voldoende kennis heeft om de oorzaak te achterhalen. Ook triestig dat de landbouw zoveel maatregelen heeft moeten nemen, waarvan helemaal niet duidelijk is of het überhaupt wel effectief is.
Kunnen we niet beter beleid afstemmen voor ingrijpende maatregelen als er iets meer duidelijkheid is voor negatieve effecten en beter onderbouwde conclusies.
Henk 9 Februari 2017
Hier hoor je de media op de nederlandse tv niet over. Zegt het voort...
Abonnee
piet 9 Februari 2017
ammoniak is een gezonde gas
deze maak de lucht schoon
denk aan de uitlaatgassen van de auto's
die compenseren dit en daardoor gratis stikstof op je land [stikstof regen ]
in kollencentrale gebruiken ze ammoniak om de lucht te zuiveren
en vervolgens maken ze er stikstof van
Vrachtwagen 9 Februari 2017
Wij rijden mest met vrachtwagens en we injecteren mest met nieuwe tractoren. Op zowel de vrachtwagens als de tractoren zit een ad-blue tank. Dit is verplicht om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. De ad-blue wordt ingespoten in de uitlaat. Oh ja, weet je wat ad-blue is.....?
Ammoniak!!!!!!!!!!
Paul 9 Februari 2017
En waar zijn onze vrienden van LTO? Ik mag toch aannemen dat berekeningen beoordeeld worden!! Zij zijn toch onze beschermengel!
Ton Westgeest 9 Februari 2017
Ja maar, vrachtwagen, je gaat mij toch niet wijsmaken dat die jurken in Den Haag en die PvdA universiteit in Wageningen dat niet weten! Dat dat niet bij die berekening van de ammoniakconcentraties in de lucht zijn meegerekend!
De politiek wil het misschien weer in de achterkamertjes houden..... Ze houden de berekeningen het liefst geheim, als ze tenminste gemaakt zijn. Het kan natuurlijk ook allemaal aannames zijn van de rooie universiteit met hun milieuvriendjes...
kees 9 Februari 2017
puur wetenschappelijk bedrog
kees 9 Februari 2017
Je moet eens bij een kapper komen, stinkt er altijd maar ammoniak, Voor de kleurtjes in de haren en die mooie krulletjes. Telt de dametjes eens op die wekelijks bij de kapper komen. baba
Annie 9 Februari 2017
Een aantal jaren terug heeft een student van Universiteit Wageningen samen met zijn supervisor hier z`n afstudeerproject gehouden met een aantal melkveehouders in en langs ons natura 2000 gebied. Een jaar lang is de uitstoot gemeten, heel praktisch/simpel met samplers. Conclusie: er is wel uitstoot maar slaat niet neer en heeft geen effect op het natuurgebied. (Onderzoek naar effect natura 2000). De meetmethode`s van het RIVM is op z`n minst discutabel. Deze student heeft samen met zijn supervisor de Tweede Kamer bezocht, de ambtenaren. Het is een stille dood gestorven. Den Haag heeft ze monddood gemaakt, de supervisor is teruggefloten door de Universiteit. In het belang van beide heren is er van melkveehouders-kant op hun verzoek verder geen publiciteit aan gegeven. Fijn dat er nu toch wat los komt. Hopelijk heeft men het lef opnieuw de meetmethodes te onderzoeken.
Bolder 10 Februari 2017
Het is dat de n.m.v al zover is dat die heeft laten onderzoeken dat het water op het platteland schoner is dan inhet stedelijke gebiet....maar de pers schrijft er heel weinig over.... we moeten hier in nederland ook maar ff een Trump kiezen. Om Den Haag eens wakker te schudden. . Zou dat een goed idee wezen
bas 10 Februari 2017
Dat hele ammoniakbeleid slaat nergens op.Als wij te veel N op het land gebruiken zit daar een zware sanctie op.Hier zijn transport bedrijven die meer ad bleu gebruiken dan wij aan N op alle gewassen kwijt kunnen.De uitlaatgassen van ad bleu motoren zijn vele malen gevaarlijker en schadelijk voor de gezondheid dan alle vorige motoren.Met dank aan de lobby van de motorenfabrikanten en hun Brusselse zakkenvullers vrienden die in elk geval niet gehinderd worden door enige kennis van zaken
Ton Westgeest 10 Februari 2017
Als we nu eens ongehoorzaam zijn en allemaal bovengronds gaan uitrijden net als in Duitsland en België. Er is waarschijnlijk geen rechter te vinden die met deze berekeningen van ammoniak emissies, als er nog iets van te vinden is, iemand wil veroordelen! Misschien kunnen we deze discussie dan een beetje op gang krijgen. Het is in ieder geval al beter voor het bodemleven....
HB 11 Februari 2017
Ik vraag Annie het afstudeerproject boven tafel te krijgen.
Dit moet VOOR de verkiezingen grote bekendheid krijgen. RADAR ,TV , DAGBLADEN.
WE moeten zowiezo het CDA er bij halen.{ze willen er toch voor de agr. zijn}.
Nu of nooit , laten we als groep ,deze "ammoniakken {beleidsmakers}
eens hardhandig aanpakken!! mede-schrijvers, ik doe mee!
jos 11 Februari 2017
Het enige voordeel van emissie [arm]uitrijden is dat er bijna geen mollen meer zijn die leven namelijk van wormen.
rinus 12 Februari 2017
Al die regels worden door l.t.o een z.l.t.o goedgekeurd
en die houden wij zelf in stand[ best dom volkje zijn wij]
Erik 13 Februari 2017
In 1993 werd er door de 'praktijkgroep laren' al veel aan de kaak gesteld! Er werd niets mee gedaan, paste niet in het straatje van VROM, om de Nederlandse agrarische sector de kop in te drukken! Ook van enkele onderzoekers werden de monden dicht gesnoerd! Nu komt er gerechtigheid, desnoods moeten we het voor de rechter laten komen. Al sinds jaar en dag moet AKZO meer ammoniak in de schoorstenen bijmengen om schadelijke gassen te neutraliseren om dat de landbouw minder uitstoot.
Gr uit Laren
Erik 13 Februari 2017
Ps kijk maar op sociale databank Nederland sdnl.nl onder politiek en dan zoeken op ammoniak
Erik 13 Februari 2017
Ps kijk maar op sociale databank Nederland sdnl.nl onder politiek en dan zoeken op ammoniak
Freek 24 Februari 2017
Heb de huiskavel van 20 HEC er al onder met de ketsplaat doe dat nu allemaal maar weer scheelt nog diesel ook
wien bemelmans 9 Juni 2017
waarom rijden we ook niet bovengronds uit zo als in Dld en Belgie het is een
Europa dan kan er geen rechter bezwaar tegen hebben,want van die in Den Haag moeten we niks van verwachten kijk wat die Van Dam allemaal met zijn
onzin regeltjes ons geflikt heeft,de opzet is puur de boeren hier weg allemaal
natuur als we niet in opstand komen lukt het ze ook nog.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden