Inside: Mestmarkt

Vierentwintig uur in één dag is te weinig

6 April 2017

Het is volop topseizoen als het gaat om de afzet van mest. De intermediairs en loonwerkers doen er alles aan om iedereen te kunnen bedienen. Echter de planning wordt ieder jaar weer extremer, vandaag bellen en gisteren leveren. De beperkende factor is de beschikbare capaciteit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Intermediairs en loonwerkers worden overvraagd
Uit de belronde onder intermediairs van donderdagmorgen 6 april, bleek dat het ''alle hens aan dek'' is en dat veel bedrijven 24 uur per dag moeten werken om alle mest aangevoerd te krijgen. In veel gevallen heeft men niet genoeg aan 24 uur in één dag, omdat de vraag naar mest vanuit de akkerbouwer groeiende is. Vooral voor het bemesten van de tarwepercelen willen akkerbouwers à la minute bediend worden.

Tegenhouden kan niet, maar leuk is anders

Een aantal veeboeren ruiken hun kans om de gemaakte afspraken ''open te breken'' om de mest af te voeren. In veel gevallen geven intermediairs geen thuis, waardoor er soms met andere partijen zaken worden gedaan. Tegenhouden kun je het niet, maar leuk is anders, is een reactie uit het veld.

Investeren in meer capaciteit is geen optie
De voorjaarspiek zal naar verwachting 3 weken duren. Daarna zal de markt terugkeren naar meer behapbare proporties. De relatief korte voorjaarspiek is tegelijkertijd ook de belemmering voor intermediairs om nog meer te gaan investeren in capaciteit. Dat kan financieel gezien gewoon niet uit. Daardoor kan er hooguit capaciteit bij collega’s worden ingehuurd.

Het aanbod van mest is geen issue. Dat is er namelijk voldoende. Gekeken naar Nederland BV, dan zit het meeste aanbod van mest onder de grote rivieren. Daar ''shoppen'' veeboeren tussen de intermediairs om te kijken wie hen kan bedienen en tegen welke prijs. Boven de grote rivieren is er wel voldoende aanbod en voelt de druk iets minder groot aan.

Ophaalbijdragen verder gedaald
Voor de ophaalbijdragen betekent dit dat deze licht zijn gedaald ten opzichte van vorige week. Wat dit voorjaar opvalt, is dat ophaalbijdragen geen grote neerwaartse stappen maken. De dalingen dienen zich geleidelijk aan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden