Vakbonden lopen zich warm

Voorbereiden rechtszaken Brabant gestart

23 Juni 2017 - Esther de Snoo - 1 reactie

De akkerbouw- en veehouderijvakbonden dreigen met rechtszaken tegen de provincie Noord-Brabant. Dit wanneer de Brabantse Staten instemmen met de voorgestelde strengere veehouderijregels. 

De vakbonden, verenigt in de NH3-coalitie, roepen het Brabantse provinciebestuur op om zorgvuldig om te gaan met het ammoniak- en stikstofbeleid. Zij doen deze oproep op de dag dat de Commissie van de Provinciale Staten gaat vergaderen. Heel veel boeren waren aanwezig in het Provinciehuis om de sprekers en commissieleden aan te horen. Vrijdag 7 juli beslist de Provinciale Staten.

Nieuwe milieueisen
Brabant wil de ammoniakeisen aan stallen 6 jaar naar voren halen en darnaast een stalderingsregeling instellen. Dit heeft tot gevolg dat veehouders miljoenen moeten investeren, om nog aan de nieuwe milieueisen te voldoen.

De boerenvertegenwoordigers wijzen erop dat boeren al tientallen miljoenen euro's hebben moeten investeren. Anders konden zij de afgelopen jaren al niet voldoen aan alle duurzaamheidsregels. 

Onderzoek genegeerd
De vakbonden zijn van mening dat een baanbrekend onderzoek over ammoniak, dat onlangs door internationale wetenschappers is bevestigd, wordt genegeerd door het provinciebestuur. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de ammoniakconcentratie in de lucht tussen de 20% en 30% lager is, dan tot nu toe werd aangenomen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de rol van andere bronnen dan de landbouw veel groter is, dan tot nu toe werd aangenomen.  

Kans op juridische procedures
De voorzitter van de NH3-coalitie is Henny Verhoeven: "De provincie loopt met de huidige stikstofplannen tevens het risico dat geconfronteerd gaat worden met succesvolle juridische procedures van veehouders." 

Volgens de vakbonden zullen honderden veehouders noodgedwongen moeten stoppen, failliet gaan, of met hun inkomen onder de bijstandsnorm komen. Ze willen een nieuw beleid, dat gebaseerd wordt op gefundeerde metingen.

Coalitie
De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), Dutch Dairymen Board (DDB), Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu (VBBM) hebben zich verenigd in de ammoniakcoalitie (NH3-coalitie). 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 24 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10874961/voorbereiden-rechtszaken-brabant-gestart][/url]
agrarisch ondenemen wordt steeds moeilijker gemaakt
geert 24 Juni 2017
Weer extra werk voor advocaten
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden