Inside: Mestmarkt

Hoe verloopt het bemonsteren van vaste mest?

17 Oktober 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Vaste mest moet vanaf 1 oktober worden bemonsterd door een onafhankelijke monsternemer. Dat betekent dat dit niet meer gedaan mag worden door de intermediairs zelf. Deze regeling is ingevoerd om fraude met fosfaatgehaltes in dikke fractie tegen te gaan. Wat zijn de eerste ervaringen van de monsternemer, de mestdistributeur en de brancheorganisatie?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Intermediairs mogen nu ruim 2 weken niet meer zelf de vaste mest bemonsteren en de gehaltes doorgeven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De monsters moeten nu worden genomen door een onafhankelijke monsternemer. Momenteel heeft 3 instanties toestemming gekregen van de overheid om dit te doen.

De prijzen liggen tussen de €50 en €150 per monster

Een vracht mag pas afgevoerd worden als de monsternemer langs is geweest. De prijzen per monster zijn volgens brancheorganisatie Cumela Nederland €50 tot €150 per monster. Daar komen de analysekosten dan nog bij.

Niet flexibel
Koos Berghuis, directeur van Certicon Kwaliteitskeuringen (1 van de 3 geaccrediteerde monsternemers) is positief over het verloop. Echter, hij vindt het aanmeldsysteem bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet flexibel. Vrachten moeten 1 dag van tevoren voor 13:00 uur worden aangemeld, met een tijdsbestek van 2 uur. "Als wij op 1 dag voor 13:00 uur 2 vrachten aanmelden en de volgende dag komt er een derde vracht bij, dan mag die niet worden meegenomen. Dat is moeilijk uit te leggen aan de veehouders en intermediairs."

'Dit slaat door'
Johan van Pijkeren, planner bij Jan Bakker Mesthandel in Dronten (Flevoland) is niet te spreken over de manier van werken. Van Pijkeren: "Misschien heeft de sector dit wel over zich afgeroepen, maar dit slaat door." Daarnaast geeft hij aan dat het onmogelijk is om voor 13:00 uur al te plannen voor de volgende dag. "Geef ons tot het eind van de middag en maak het tijdsbestek tenminste 3 uur, " reageert van Pijkeren.

Misschien heeft de sector dit wel over zichzelf afgeroepen

De onafhankelijke monsternemer neemt per vracht 1 monster, maar onder bepaalde voorwaarden mag ook partijbemonstering plaatsvinden. Volgens Hans Verkerk, secretaris meststoffendistributie bij Cumela, wordt dit niet veel toegepast. "Partijbemonstering is in verhouding erg duur."

Naar eind van de middag
Binnenkort is er een evaluatie met alle betrokken partijen. Verkerk: "Wij willen dan voorstellen om het tijdstip, waarop het transport bekend moet zijn bij de NVWA, te verschuiven naar het einde van de middag. Dit moet ook bij export van mest en dat is beter uitvoerbaar."

Koos Berghuis: "Ik zou eerder een oplossing zoeken in de richting van het feit dat als er een monsternemer een middag is aangemeld, hij of zij dan alle vrachten mag bemonsteren die daar dan geladen of gelost worden. De monsters worden dan toch onafhankelijk genomen?"

Veiligheid
Een ander knelpunt is de veiligheid. "Het monster moet direct tijdens het laden worden genomen en dat zorgt weleens voor gevaarlijke situaties", zegt Verkerk. Ook Berghuis beaamt dat: "Sommige bio-installaties moeten hun deuren dichthouden en dan ontstaan benauwde situaties in de hal, waar je niet lang in kunt blijven. Ook wanneer geladen wordt met grote loaders en het is stoffig in de schuren, moet de monsternemer wel uitkijken."

De veiligheid van monsternemers mag niet in gevaar komen

Melden NVWA
Boeren zijn zelf verantwoordelijk voor het laten nemen van de monsters, maar kunnen dit ook door hun vervoerder laten regelen. De mest mag worden bemonsterd bij laden of bij lossen.

De monsternemende organisaties moeten de monsternames melden bij de NVWA. Hierin moeten de volgende gegevens worden vermeld: datum en tijdstip van de geplande bemonstering, meldingsnummer, bedrijfslocatie en de naam van de onafhankelijke monsternemer.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden