Inside: Mestmarkt

Uitrijdbijdragen bepaald door weer

22 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

Het uitrijdseizoen is ondertussen bijna 2 maanden oud, maar door het koude weer is er slechts beperkt mest uitgereden. Wat doet dit met de prijzen die akkerbouwers ontvangen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De periode waarin mest uitgereden kan worden, wordt steeds kleiner. Dit omdat het weer aanhoudend koud blijft en de grond overwegend nat is. Akkerbouwers wachten niet met zaaien en dat maakt dat de periode voor het uitrijden van mest krapper wordt. Daarnaast is de weersverwachting dat het rond Pasen weer koud wordt.

Hoogste prijzen in Flevoland
De hoogste prijzen komen uit Flevoland. Daar wordt €8 tot €10 per kuub betaald voor varkensdrijfmest, dat wordt uitgereden op het land. Voor levering op de kopakker komt de prijs uit op €10 tot €12. Het tarief voor rundveedrijfmest ligt iets lager; zo wordt er €2,50 tot €4 per kuub betaald voor geïnjecteerde mest, maar liggen de prijs voor levering op de kopakker op €5 tot €7 per kuub.

In Groningen en Drenthe ontvangen akkerbouwers ongeveer €2 tot €6 per kuub, wanneer ze varkensdrijfmest laten uitrijden op hun land. Groningse akkerbouwers mogen blij zijn als ze €1 per kuub krijgen voor geïnjecteerde rundveedrijfmest. Ze krijgen €0 tot €5 per kuub voor levering op de kopakker.

De akkerbouwers in de noordelijke provincies ontvangen gemiddeld gezien minder. Dit komt doordat de mest over een grotere afstand vervoerd moet worden. De Gelderse boeren ontvangen een relatief goed bedrag voor het laten uitrijden van varkensdrijfmest (€8 per kuub). Voor het laten uitrijden van rundveedrijfmest ontvangen ze €2,50 per kuub.

Noord-Holland
De akkerbouwers in Noord-Holland ontvangen het minste voor varkensdrijfmest wanneer ze dit laten uitrijden (€3 per kuub). Zij ontvangen niets voor rundveedrijfmest. Levering van varkensdrijfmest op de kopakker wordt wel goed betaald (€10 per kuub).

Voor levering van varkensdrijfmest en rundveedrijfmest op de kopakker krijgt een akkerbouwer in de Veluwe, Zuidwest-Brabant en Limburg tussen de €8 en de €12 per kuub. In Zeeland wordt met €10 voor varkensdrijfmest en €4 voor rundveedrijfmest (levering kopakker) minder uitgekeerd.

Provincie In de grond   Kopakker
  Varkensdrijfmest Rundveedrijfmest   Varkensdrijfmest Rundveedrijfmest
Groningen €6 €0 tot €1   €4,50 tot €8,50 €0 tot €5
Drenthe €2 tot €6 €1 tot €3   €7,5 tot €10 €0 tot €6
Flevoland €8 tot €10 €2,50 tot €4   €10 tot €12 €5 tot €7
Noord Holland €3 €0   €10 --
Gelderland €8 €2,50   -- --
Zeeuws Vlaanderen -- €0   -- --
Zeeland -- --   €10 €4
Limburg -- --   €2 tot €12 €9 tot €11
Zuid-West Brabant -- --   €12 €8 tot €11
Veluwe -- --   -- €8 tot €9


* Van de lege cellen ontbreken de gegevens.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden