Inside Kunstmest

Weinig vraag naar KAS, toch prijsstijging

26 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

De prijzen voor energie en ureum zijn wereldwijd stijgende. De producenten van KAS hebben daarom besloten om de prijzen te verhogen. Er is op dit moment echter maar weinig vraag naar meststoffen, in verband met de droogte.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Momenteel wordt er voor KAS (kalkammonsalpeter) ongeveer €20 tot €21 per 100 kilo (los gestort) betaald. Dat betekent dat de prijs stabiel tot licht stijgend is, vergeleken met vorige maand. Voor Kali wordt bijna €30 per 100 kilo betaald. De verwachting is echter dat de KAS-prijs verder zal stijgen.

De industrie heeft voor de komende maanden aangegeven de prijzen opnieuw te verhogen. De ureumprijs is wereldwijd in 6 maanden tijd met ruim $50 per ton gestegen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is het beperktere aanbod van ureum vanuit China.

Het gaat om een afname van 14 miljoen ton (in 2 jaar tijd). Daarnaast is Iran, als belangrijke producent van ureum, geen partij meer voor de importerende landen. Dit is een gevolg van de importheffingen uit de Verenigde Staten (VS). 

Tegenvallende oogst
Hoewel de meststoffenhandel aangeeft dat de prijzen gaan stijgen, houden ze ook een slag om de arm. Wanneer de oogsten internationaal gezien tegenvallen, dan kan de prijs voor ureum ook weer zakken (dat zal dan met name in het najaar gebeuren).

In de afgelopen weken was er slechts weinig vraag naar de diverse meststoffen. De reden hiervoor is het droge weer. Wanneer er weer regen gaat vallen, zal de vraag weer toenemen. De meststoffen, die bijvoorbeeld waren ingekocht voor de derde en vierde snede gras, staan vaak nog onaangebroken op voorraad.

Goed bewaren
Groothandel Triferto adviseert onder meer om dat losse product goed afgedekt (met plastic folie) te bewaren. Ook de opslag van de meststoffen in zakken kan beter niet buiten worden gedaan, gezien de hoge temperaturen. Dit kan namelijk zorgen voor het vergruizen van de korrels, wat de strooi-eigenschappen van het product vermindert.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden