Nieuws Droogte 2018

Mest uitrijden op gras mag tot 30 september

23 Augustus 2018 - Herma van den Pol - 4 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft donderdag 23 augustus in een Kamerbrief bekendgemaakt dat er langer mest mag worden uitgereden op grasland.

De verlenging is het langst op klei- en veengrond, waar het seizoen verlengd is tot 30 september. Op bouwland en de overige grondsoorten mag tot 15 september mest worden uitgereden.

Onderscheid
Schouten laat in de brief weten dat het uitrijdseizoen verlengd wordt. Echter, om uitspoeling tegen te gaan, is er onderscheid gemaakt tussen zand- en lössgrond en klei- en veengronden. Zo mag er op zand- en lössgrond tot 15 september mest worden uitgereden, terwijl er op de klei- en veengronden tot 30 september bemest mag worden.

Er wordt wel een waarschuwing gegeven voor het bemesten van gras na droogte. Zo wijst minister Schouten erop dat er nog veel stikstof in de bodem kan zitten. De combinatie van regen en een mestgift kunnen ervoor zorgen dat het gras veel nitraat opneemt, wat vervolgens voor een nitrietvergiftiging bij herkauwers kan zorgen. 

Pas op voor een nitrietvergiftiging

Langer uitrijden op bouwland
Ook op bouwland mag er langer mest, zowel drijfmest als vaste mest, worden uitgereden. Hierbij geldt de verlenging ook tot 15 september. "Voor alle situaties geldt dat er uiterlijk 17 september een groenbemester of winterkoolzaad voor de winning van zaad in 2019 moet zijn ingezaaid."

Opnieuw zijn de eisen voor zand- en lössgrond strenger. Daar mag namelijk alleen een vanggewas gezaaid worden die toegelaten is als vanggewas na de teelt van snijmaïs. Daarbij moet echter vermeld worden dat de inzaai van een vanggewas op zand- en lössgrond, na de teelt van snijmaïs, al vertraagd is door de droogte. De minister geeft de ruimte, ervan uitgaande dat er in de tussentijd genoeg regen valt, om tot 17 september een vanggewas in te zaaien.

Grasland vernietigen
Niet alleen het uitrijden van mest mag langer doorgaan, maar er komt ook meer tijd voor het vernietigen van de graszode. Dit mag op löss- en zandgrond tot 20 september en op de andere grondsoorten tot 30 september. Het gras moet daarbij wel uiterlijk 1 dag later ingezaaid zijn.

Als eis voor vernietiging stelt Schouten dat dit 7 dagen van tevoren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) gemeld moet worden. Dat geldt voor zowel de derogatiebedrijven als voor de niet-derogatiebedrijven. Maakt een melkveehouder gebruik van de derogatie, dan geldt er een korting van 50 kilogram per hectare.

Vergroeningseisen
Een laatste maatregel die door Schouten wordt aangestipt in de Kamerbrief is dat er ook soepeler wordt omgegaan met de eis voor vergroening. Er mag namelijk voor gekozen worden om, in plaats van een vanggewas, een grasmengsel in te zaaien. Dit ten behoeve van het veevoer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Jb 24 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10879721/mest-uitrijden-op-gras-mag-tot-30-september][/url]
Waarschuwen stront ligt er al op eerder duidelijkheid moeten geven over de verlenging
Abonnee
George Brands 24 Augustus 2018
tot en met 15 september op zand en loss en tot en met 30 september op klei en veen mest uit rijden
Abonnee
George Brands 24 Augustus 2018
mest uitrijden t/m 15 september op zand en loss en t/m 30 september op klei en veen.
Johan 24 Augustus 2018
En in België? Daar is de minister met vakantie!
geert 24 Augustus 2018
Volgens de media is het een nationale feestdag voor de melkveehouders dat ze die toestemming hebben gekregen,gebak is niet aan te de slepen. de boeren mogen op hun blote knieen Carlola Schouten en haar ambtenaren wel bedanken voor dit.,, snelle'' bericht.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden