Analyse DCA Mestmarkt

Ongekend groot aanbod van mest op mestmarkt

26 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

De contouren van het mestseizoen 2015 tekenen zich steeds duidelijker af. De verwachting dat er voldoende mest voorradig zou zijn komt ruimschoots uit. Intermediairs geven aan dat de aangeboden hoeveelheid mest vele malen groter is, dan waar rekening mee werd gehouden.

Nu het uitrijden van mest in volle gang is (stilstand vanwege regen daar gelaten), worden intermediairs van alle kanten benaderd door veehouders- varkens en melkvee- in de hoop zo de mest kwijt te kunnen raken. Het aanbod van mest heeft een niet eerder vertoonde omvang en lijkt omgekeerd evenredig te zijn met de oplossing. Een helpende hand kan veelal niet geboden worden, omdat verplichtingen en eigen opslagen een obstakel vormen.

Het was een kwestie van tijd voor dat deze situatie zich een keer ging aandienen. Het aanscherpen van de mestnormen is één van de grote animatoren voor de huidige situatie in mestland. Daar bovenop hebben veehouders te lang gewacht met het regelen van de mestafzet, waardoor alle mest vrijwel tegelijk op de markt komt. Volgend seizoen kan herhaling van deze situatie voorkomen worden door het tijdig regelen van de mestafzet.    

De verwachting is dat de veehouderij rekening moet houden met een stijging van de ophaalbijdragen de komende weken. Een beweging die tegengesteld is aan de beweging die in voorgaande voorjaren zichtbaar was.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

koeienmest
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
PJ 27 Maart 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mestmarkt/artikel/10862859/Ongekend-groot-aanbod-van-mest-op-mestmarkt]Ongekend groot aanbod van mest op mestmarkt[/url]
Feiten:
Komt geen landbouwgrond bij,wordt alleen maar minder.
Er mag minder bemest worden/ha.
Melkveehouders breiden fors uit.
Duitse minister zou liefst import mest verbieden en ook daar worden de normen aangescherpt waardoor de mest steeds verder Dld in moet naar de akkerbouwgebieden.
Overheid geeft gedeelte varkenshouders die alle mest verwerken extra varkensrechten waardoor ook deze sector nog iets kan groeien.

En nu even gezond boerenverstand gebruiken betreffende te verwachten vleesprijs,melkprijs,mestafvoer- en ruwvoerprijzen.....

De voerleveranciers,slachthuizen,grossiers,supermarkten etc lachen in hun vuistje.
j.verstraten 27 Maart 2015
En maar treuzelen om in te tekenen bij mestverwerkers......
Kil 28 Maart 2015
Wat een stemmingmakerij. De intermediairs roepen wel hard ja, om de prijs omhoog te krijgen. Want waarom word altijd maar een kant van de zaak belicht.
Ook feiten zijn:
Het is nog vroeg in het jaar, het seizoen is vroeg begonnen.
Oostbrabant moet van 30% naar 50% verplichte mestverwerking
Oost Nederland moet van 15% naar 30% mestverwerking.
bookeskook 28 Maart 2015
Kil schreef:
Wat een stemmingmakerij. De intermediairs roepen wel hard ja, om de prijs omhoog te krijgen. Want waarom word altijd maar een kant van de zaak belicht.
Ook feiten zijn:
Het is nog vroeg in het jaar, het seizoen is vroeg begonnen.
Oostbrabant moet van 30% naar 50% verplichte mestverwerking
Oost Nederland moet van 15% naar 30% mestverwerking.


Nou het seizoen is nog maar kort! Als het binnen 2 weken niet snel en hard gaat drogen dan krijgt veel tarwe niks meer en is het de vraag of er na de oogst nog wel genoeg stikstofruimte is om op de stoppel nog wat mest te gebruiken. Anders wordt de ramp alleen maar groter.
zeeuw 28 Maart 2015
bij mij ligt de mest er al op, maar voor deze in de eerste helft van oktober gezaaide tarwe was het al aan de late kant.
Ik snap niet dat velen zo gemakzuchtig zijn ...
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden