Tijd voor verandering

Huidige mestbeleid gebaseerd op aannames

7 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Als het aan Dirk Jan Schoonman, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), ligt, is het einde van het huidige mestbeleid in zicht. Hij doet zijn uitspraak naar aanleiding van het nieuws omtrent een onderzoek van de Wageningen UR.

Uit het onderzoek, waar De Telegraaf afgelopen zaterdag over berichtte, blijkt dat bij bovengronds bemesten minder ammoniak vrijkomt dan tot nu toe werd aangenomen. Bovendien kloppen de meetmethoden voor de ammoniakuitstoot niet. Schoonman wist al langer dat het huidige mestbeleid niet deugt. ‘Het huidige beleid is drijfzand, of drijfmest als je wilt. De regels zijn gebaseerd op aannames en veronderstellingen die nu dus niet blijken te kloppen.’

Volgens Schoonman is het onderzoek van Wageningen UR niet het eerste dat vraagtekens zet bij het mestbeleid. ‘Bij onderzoeken die in 1998 en 2008 zijn gedaan zijn veel lagere ammoniakwaardes gemeten dan dat de overheid altijd heeft volgehouden. Het mooie van dit onderzoek is dat de uitkomsten totaal anders zijn dan de modellen van het RIVM en het ministerie. Ook boeren en andere betrokken partijen wisten al langer dat het injecteren van mest niet beter was en bovendien willen andere Europese landen ook niet aan dit mestbeleid.’

Naast de tekortkomingen van het beleid veroorzaakt het injecteren van mest ook nog eens allerlei problemen. ‘De zware machines van loonwerkers rijden het land kapot en de mest verrot in de grond. Dit veroorzaakt allerlei ziektes. Bovendien blijkt dat de ammoniak bij nat weer beter neerslaat, dit staat ook in het onderzoek. Wat mij betreft is het dus afgelopen met het huidige mestbeleid’, aldus Schoonman.

Hier staat de NMV-voorzitter niet alleen in. ook IJsbrand Velzeboer, directeur bij Scienta Nova, een adviesbureau in voedingsmiddelen, vindt dat het injecteren van mest onmiddellijk moet worden verboden. Volgens hem verhoogt dit de voedselveiligheid en kleven er flinke nadelen aan het injecteren van mest. Allereerst is het injecteren kostprijs verhogend. Als tweede nadeel zegt hij dat mest zuurstofloos bederft. Dit zorgt voor een hogere zuurgaard wat gevaarlijk is voor de grond. Bovendien verhoogt het injecteren de kiemdruk van bacteriën en micro-organismen in de landbouwgrond.

Het onderzoek van Wageningen UR richtte zich op een alternatieve manier van bemesten waarbij de mest samen met water wordt verspreid over het land. Dit zorgt voor een betere neerslag van de ammoniak op het land terwijl de bodem ook beter wordt gevoed.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Cees 7 Januari 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mestmarkt/artikel/item/10818164/Huidige-mestbeleid-gebaseerd-op-aannames]Huidige mestbeleid gebaseerd op aannames[/url]
HEHE iedelijk de waarheid boven water!!

Zo worden we nu bedonderd door het rivm en het ministerie
geve 7 Januari 2013
de beerput is los,werd tijd
kok s a 8 Januari 2013
ik ben het altijd niet eens geweest metde aannamens die ze gebruikte voor het mest beleid
Berendsen 30 April 2013
Zo is het maar net, ik heb dat al 20 jaar verkondigd en er naar gehandeld (bovengronds uitrijden) met als uiteindelijk resultaat korting op de toeslagrechten die er niet om liegt!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden