Analyse DCA Mestmarkt

Gebrek mestruimte geen vat op ophaalbijdrages

25 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het weer maakte het in de laatste week van juli mogelijk om te beginnen aan de graanoogst. Normaal brengt dat mestruimte met zich mee, maar dit jaar liggen de zaken net even anders zo blijkt uit een analyse van DCA Mestmarkt.

Op veel plaatsen is deze week in Nederland de graanoogst van start gegaan. Toch heeft dat nog geen gevolgen voor de afzet van mest. Intermediairs geven aan dat de mestruimtes voor 2014 bij menig akkerbouwer al zijn benut. Daardoor lijken intermediairs maar met één ding bezig te zijn en dat is het zoeken naar mestruimte. Aan mest is er volgens intermediairs geen gebrek.

Hoewel er gesproken wordt over minder afzetruimte laten de ophaalbijdrages een ander beeld zien. Die blijven namelijk overwegend stabiel. Alleen in Barneveld daalde de ophaalbijdrage voor rundveedrijfmest met 50 cent tot 11 euro. Tegelijkertijd liggen de kosten voor de afzet van varkensmest duidelijk boven die van het jaar ervoor.  

Deze week blijkt er eveneens wat meer vraag te zijn naar Vervangende Verwerkingsovereenkomsten (VVO’s). Spelers op de markt geven aan dat die extra vraag het resultaat is van de krappe hoeveelheden CCO"s bij diverse intermediairs. De prijs van de VVO’s stegen in week 30 met gemiddeld € 0,05.

rundvee_dca.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

mest
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden