Grootste groei bij rundvee

Eerste helft 2014 levert meer mesttransport op

22 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Over de eerste zes maanden van 2014 nam in Nederland de productie van dierlijke mest verder toe, zo getuigen de Vervoersbewijzen dierlijke meststoffen (VDM). Vooral van rundveemest werd meer verplaatst. Minder actie was er bij varkenshouders. 

Een VDM is nodig wanneer er mest van het bedrijf verplaatst wordt naar buiten het bedrijf. Er kan daardoor niets gezegd worden over de totale productie in Nederland. Wel blijkt dat over het eerste en tweede kwartaal het aantal transporten van mest verder toegenomen zijn na een minimale daling van 2012 op 2013. Een plus van 2,46 procent laat het aantal bewegingen uitkomen op 0,63 miljoen, waarbij 16,55 miljoen ton mest van eigenaar wisselde. Het vervoerde volume aan mest nam zelfs met 3,3 procent toe.

Vooral rundveebedrijven lieten duidelijk meer mest afvoeren. Dat volume steeg met 18,5 procent naar 6,27 miljoen ton. Wat neerkomt op een stijging van 0,77 miljoen ton. Een stijging die zich vertaalt in een hogere productie van stikstof en fosfaat. Die namen toe tot respectievelijk 27,39 miljoen en 11,74 miljoen kg. 

Het grootste volume aan fosfaat en stikstof komt evenwel nog steeds van varkensbedrijven. Ondanks een daling van de mestafzet vertegenwoordigen ze op een totale fosfaatafvoer van 68,77 miljoen kg nog een aandeel van 36,6 procent. Bij stikstof ligt dat aandeel op 35,2 procent bij een totaal verplaatst volume van 108,4 miljoen kg. Het totale mestvolume daalde met 3,9 procent naar 6,83 miljoen ton. Het bevestigt wat de handel al langer aangaf. Er is minder varkensmest van eigenaar gewisseld.  

Een ander onderbuikgevoel wat niet bevestigd wordt is dat er minder mest richting de akkerbouw verplaatst is. Dat volume steeg juist met 0,8 procent naar 4,54 miljoen ton. Wel blijkt de akkerbouwer met name gebruik gemaakt te hebben van armere mest. Zowel het aantal kilogrammen stikstof als fosfaat wat de akkerbouw afnam laten dalingen zien. Bij tuinbouwbedrijven wordt hetzelfde gezien als bij de akkerbouw. Het volume aan mest nam toe, maar de aantal kilogrammen stikstof en fosfaat namen af.   

Meer stikstof en fosfaat ging weg richting de export. Het volume aan mest steeg met 15 procent en komt uit op 1,44 miljoen ton, terwijl er ruim 2,5 miljoen kg meer fosfaat via dit kanaal is afgezet en een plus van 2 miloen kilogram stikstof. 

Na akkerbouwers de belangrijkste afnemers van mest blijven de intermediaire bedrijven. Die namen 5,4 procent meer fosfaatrijke mest af. Dit komt neer op een volume van 3,13 miljoen ton. Het aantal kilogrammen stikstof nam minimaal toe, maar bij fosfaat wordt een plus van meer dan 2 miljoen ton gehaald. 

Binnen de Nederlandse grenzen blijkt de animo voor "arme" mest onder invloed van aangescherpte mestnormen toe te nemen. Alleen via de export kan de zogenaamde zware mest nog goed zijn weg vinden.  

  

  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden