Eerste resultaten positief

Innovatie drijfmest helpt bij mestoverschot

30 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Nieuwe innovaties om het mestprobleem aan te pakken zijn hard nodig en daar springt Antoon van Mullekom handig op in. Hij bedacht de Cavmi drijfmestbenutter. Hij ontwikkelde een systeem dat water en lucht toegevoegd aan drijfmest, waardoor de planten de mest beter kunnen benutten.  

Cavmi houdt zich bezig met het ontwikkelen van innovaties voor landbouwmechanisatie. Eigenaar Van Mullekom groeide zelf op een melkveebedrijf op waar hij de liefde voor de machines vandaan haalt. De nieuwste machine van de hand van dit bedrijf is de drijfmestbenutter, een machine die de benutting van mest verbetert.

"De Cavmi drijfmestbenutter is uniek omdat de drijfmest bij dit systeem wordt gemengd met water en lucht bij het vullen van de drijfmesttank. Het water zorgt ervoor dat de ammoniak zich bindt aan de mest, waardoor de gewenste omzetting naar nitraat in gang wordt gezet. Op deze manier wordt ammoniakvervluchtiging bestreden. De toevoeging van lucht zorgt voor een snellere mineralisatie. Hierdoor gaan er minder waardevolle mineralen verloren."

Uit diverse proeven van de CAH Vilentum uit Dronten werd geconcludeerd dat planten door het gebruik van de mestinnovatie de mest beter konden benutten en harder groeiden. Om tot die conclusie te komen werd onderzoek uitgevoerd op een tweetal percelen. Op het ene perceel werd bemest met de Cavmi drijfbemester en op het andere perceel met een gangbaar bemestingssysteem. Een van de resultaten was een plus van 17 procent bij de gewasopbrengst.

Doordat het rundveedrijfmest beter wordt benut door het gewas zorgt dit voor minder vervuiling, minder mestoverschot en is de stikstof uit kunstmest niet meer nodig doordat de stikstof beter wordt benut, zo claimt Van Mullekom. Hierdoor kan er meer rundveemest per hectare grasland worden uitgereden, wat goed is voor het milieu en de werkgelegenheid. Er wordt zelfs gesteld dat er tot 40 procent meer rundveemest per hectare kan worden uitgereden.

Het betreft een innovatie waarvan alleen nog een prototype is gebouwd. Toch wordt er door de politiek al over deze innovatie gepraat.

Cavmi.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden