Het is een kwestie van tijd voordat de fikse rentekloof tussen Japan en de rest van de wereld kleiner wordt. Voorlopig moet de valutawereld echter nog even geduld hebben. In afwachting van een grote inhaalslag doet de yen eerst een stapje terug.
Het komt zelden voor dat een horrorfilm zich onderscheidt door de sterke verhaallijn. In plaats daarvan zijn het vooral de grote schrikmomenten die blijven hangen. Je voelt van tevoren aankomen dat het niet goed gaat als een vriendengroep op een regenachtige nacht gaat schuilen in een oud, vervallen huis. Maar toch schrik je je rot als het monster toeslaat op een moment waarop je het niet verwacht. In 2024 kan de yen op dezelfde wijze verrassen op valutamarkten. Het laat zich nu al uittekenen dat de munt gaat profiteren van een krimpend renteverschil tussen Japan en de rest van de wereld. De grote vraag is wanneer dat precies gaat gebeuren.
Schrap zetten voor schrikmoment
Aan het eind van vorig jaar hadden sommige partijen zich al schrap gezet voor een degelijk yen-schrikmoment. De Japanse centrale bank leek zich namelijk op te maken om de rente een tandje hoger te zetten. Sinds 2016 staat het belangrijkste tarief van de Bank of Japan (BoJ) net iets onder de 0%. Aan de andere kant leek de dalende inflatie in de Verenigde Staten en Europa de weg vrij te maken voor de Federal Reserve en Europese Centrale Bank (ECB) om het beleidstarief in het voorjaar te gaan verlagen. De afgelopen jaren maakte een oplopend renteverschil het steeds aantrekkelijker om vermogen over te hevelen van Japan naar landen met een aantrekkelijkere rentevergoeding.
BoJ stelt geduld op de proef
Met name door die kapitaaluitstroom is de yen tussen eind 2020 en half november van dit jaar met 23% gedaald ten opzichte van de euro. In vergelijking met de dollar ging de munt zelfs met ruim 30% onderuit. Maar aan die terugval kwam eind vorig jaar plotseling een einde. Het zag er even naar uit dat de BoJ de beleidsvergadering van 19 december zou aangrijpen om voor te sorteren op een renteverhoging. De inflatie van ruim 3% lag namelijk duidelijk boven de officiële doelstelling van 2%. Net als de afgelopen jaren hield de BoJ echter vast aan de aanpak van pappen en nathouden. Inmiddels is de verwachting voor de eerste Japanse renteverhoging opgeschoven van april tot ergens aan het eind van het eerste halfjaar.
Uitstel, maar geen afstel
In de Verenigde Staten en Europa is de inflatie juist wat hoger dan waar centrale banken naar streven. Omdat de economie nog goed draait en de arbeidsmarkt krap is, laat een renteverlaging in deze regio's voorlopig juist op zich wachten. Voorlopig wordt de rentekloof tussen Japan en de westerse wereld dus helemaal niet kleiner. En dat laat zich voelen op valutamarkten. De winst die de yen in de aanloop naar de jaarwisseling boekte, is in januari weer als sneeuw voor de zon verdampt.
Exportbedrijven en handelaren moeten zich echter niet op het verkeerde been laten zetten, want BoJ-voorzitter Kazuo Ueda is vastbesloten om het extreme Japanse rentebeleid dit jaar te normaliseren. Het is dus een kwestie van tijd voordat een inhaalslag van de yen de valutawereld de stuipen op het lijf jaagt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.