Export overzee ten einde

Midden-Oosten hamstert Nederlandse poters

22 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse pootgoedhandelshuizen laten zich positief uit over de export overzee waaraan nu ongeveer een einde is gekomen. Vooral naar Azië liep het dit seizoen lekker door, zo zeggen Agrico, HZPC en Stet Holland.

Peter Ton, directeur van Stet Holland, laat weten dat het exportseizoen tot nu toe goed verloopt. Hij noemt de totaalvolumes tevredenstellend; op dit moment zelfs hoger dan in recordjaar oogst 2012. Wat hem opvalt zijn de forse verschuivingen per regio. ‘Zo is bijvoorbeeld in Afrika de export naar Algerije fors lager. Egypte neemt daarentegen méér pootgoed af dan vorig jaar. Natuurlijk is het rassenpakket niet zo maar overdraagbaar van Algerije naar Marokko. Dan wordt ook de huidige zwakke markt van Desiree zichtbaar. Desiree is een ras dat wél in Algerije verkoopt, maar niet in Egypte.’ Spunta is volgens Ton wel een ras dat in veel landen is te verkopen en derhalve minder gevoelig voor de lagere afzet naar Algerije.

Ook in het Midden-Oosten ziet de Stet-directeur grote verschuivingen. Zo mag Saudi Arabië geen consumptieaardappelen meer exporteren, waardoor de teelt fors krimpt. ‘Dat wordt in de regio overgenomen door andere landen die daarom flinke plussen laten zien zoals Irak, Jordanië, Libanon. Opvallend zijn ook de flinke plussen in Syrië en Israel.’

Agrico-directeur Jan van Hoogen vat het seizoen kort samen met een nogal wat lagere export naar Afrika, maar een gestegen export naar Azië. Bij die laatste doelt hij vooral op landen in het Midden-Oosten. ‘Irak en Israel importeerden veel meer pootgoed. Dat geldt ook voor Pakistan en Syrië. Naar die laatste ging ondanks het conflict nog 15.000 ton pootaardappelen.’

De reden van de grote vraag vanuit het Midden-Oosten is het tekort aan aardappelen in het gebied. ‘We lezen nu ook over de tekorten aan consumptieaardappelen in Turkije. Dergelijke situaties drijven de pootgoedexport op. Vanuit Israel is de vraag naar pootgoed groter dan wij hadden verwacht. Blijkbaar denken de telers daar dat ze genoeg consumptieaardappelen kwijt kunnen.’

Ook over Europa is Van Hoogen te spreken. ‘Overal verdienen akkerbouwers geld wat de pootgoedverkoop weer stimuleert. Ik verwacht dat de afzet wel weer goed zal worden, gezien het volume dat wij hebben verkocht.’ Wat kwaliteit betreft heeft de Agrico-directeur geen opvallendheden. ‘Wel hadden we vorig jaar wat klachten over de vroege leveringen, maar daar hebben we energie ingestoken en dat speelt dit seizoen niet meer.’

Ton beaamt de goed lopende afzet in de EU. ‘We lopen voor op vorig jaar in tonnage, mede vanwege het feit dat de Zuid-Europese landen veel grove maat pootgoed kopen. Daar heb je nu eenmaal meer pootgoed per hectare van nodig.’ Hij noemt het dit jaar een uitdaging om voor alle kwaliteiten een juiste bestemming te vinden, aangezien er méér partijen met zilverschurft en gewone schurft zijn dan gemiddeld.

HZPC-frontman Gerard Backx ziet eenzelfde beeld. "De verkoop naar Noord-Afrika ligt lager dan vorig jaar. Toen was de export naar Algerije exceptioneel. Dit jaar ligt de hoeveelheid meer in lijn met andere jaren. De verkoop naar het Midden-Oosten is groter dan verleden jaar. De prijs van consumptieaardappelen is daar bijzonder goed geweest, waardoor de vraag naar pootgoed stijgt. Overigens is die stijgende vraag er niet bij alle landen in het Midden-Oosten. Opvallend is dat grote hoeveelheden naar Syrië, Libanon, Jordanië en Irak toe gaan. Dit kan denk ik worden gezien als het grote aardappelgebied. Saoedi-Arabië voerde minder pootaardappelen in, wat in de lijn met onze verwachting lag."

HZPC heeft dit seizoen geen betalingsproblemen gehad, zegt Backx. "We hebben in boekjaar 2012/13 een flinke voorziening getroffen. Een stukje hiervan wordt dit jaar nog betaald, conform de gemaakte afspraken. De levering aan Egypte is inmiddels volledig betaald, wat volgens verwachting is." HZPC levert diverse beschermde rassen naar bovenstaande landen maar ook Spunta en Desiree. De invoer van Desiree is wel licht afgenomen. Beschermde rassen trekken de markt echter voort. Het pakket aan rassen verschilt sterk per land.

Ook over Europa is Backx tevreden. "De markt loopt, zoals verwacht, goed door aan het begin van het seizoen. Door goede prijzen bij de consumptieaardappelen zijn er weinig achtergebleven waardoor de totale markt groter is dan normaal, terwijl het aanbod beperkt is. Rusland is een hoofdstuk apart, die de pootgoedmarkt een positieve impuls geeft. Als de consumptiemarkt in Rusland open gaat verwacht ik dat de markt verder opleeft. De laatste maanden is deze echter gezakt."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden