Geen blije consumenten

Russische inflatie fors hoger door voedselprijzen

6 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Sinds het begin van de spanningen tussen het Westen en Rusland daalt onder meer de Russische roebel in waarde. De daling is ondertussen gerust als ‘enorm’ te omschrijven. Dat zorgt ervoor dat alles wat Rusland invoert veel duurder is geworden de afgelopen maanden.

15

procent

bedroeg de Russische inflatie in januari dit jaar

Dat in combinatie met de sancties waardoor onder meer voedsel niet meer naar Rusland geëxporteerd mag worden, stuwt de inflatie op. Stegen de prijzen aan het begin van de spanningen tussen Rusland en het Westen met ongeveer 6 procent op jaarbasis, inmiddels klimmen de prijzen met 15 procent, meldt het Russische bureau voor de statistiek.

Zulke hoge inflatie raakt de Russische huishoudens hard; zij moeten een groter deel van hun inkomen gebruiken voor eerste levensbehoeften zoals eten en hebben daardoor veel minder en vaak geen, geld over voor andere zaken. Dat drukt vervolgens de economische groei verder omlaag.

Het ziet er bovendien niet naar uit dat Rusland en de Europese Unie binnenkort de strijdbijl zullen begraven. Dit houdt in dat de sancties nog een lange tijd zullen blijven en dat de Nederlandse exporteurs naar Rusland zich moeten voorbereden op een langdurig verbod hun spullen te verkopen in dat gigantische land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Rusland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden