Kritisch kijken naar grond

Lage graanprijs kent bijzonder gevolg in Engeland

19 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

De graanprijzen, die inmiddels meerdere jaren beneden kostprijsniveau liggen, zorgen ervoor dat Britse akkerbouwers een bijzondere wending nemen binnen hun bedrijfsmanagement. In plaats van op kosten te besparen gaan ze juist meer aan de grond spenderen. Farmers Weekly verklaart de trend.

Uit een onderzoek, gehouden onder 400 boeren tijdens de Cereals landbouwshow van dit jaar, toont aan dat ruim de helft (65 procent) van alle ondervraagde in de laatste vijf jaar geld heeft gespendeerd aan het vernieuwen van hun drainage. Nog eens de helft zegt dit in 2017 nog te gaan doen.

De kosten van draineren zijn zeker nu een bittere pil

Voor een Nederlandse ondernemer op de polderklei is het geen verrassing. Investeren in drainage loont en maakt het verschil tussen winst of verlies. Dat realiseren Britse boeren zich ook steeds meer. In rap tempo wordt geïnvesteerd in het vernieuwen van de drainage. Ondanks dat de graanprijzen zich op de bodem bevinden.

Volgens drainagebedrijf Cotterill Civils zijn er twee hoofdredenen waarom boeren in het Verenigd Koninkrijk het licht hebben gezien. Allereerst is het een gevolg van enkele zeer natte oogstseizoenen. Ten tweede willen ondernemers de productiecapaciteit van hun land verhogen. Veert de graanprijs weer op, dan staan  ze klaar om te cashen.

Keerzijde van de medaille is dat land met een lage productiecapaciteit steeds vaker uit productie wordt genomen, omdat de kosten niet langer opwegen tegen de baten. Een akkerbouwer laat weten dat het nu goedkoper is om ‘slechte ‘ grond uit productie te nemen en rigoureus aan te pakken, in plaats van het te doen wanneer de gewasprijzen op hun hoogtepunt zijn. Duizenden euro’s aan drainage en andere plannen uitgeven is een bittere pil maar, over een periode van dertig jaar zeker rendabel.

Volgens akkerbouwer David Jones, die boert in de West Midlands, maakt of breekt drainage je gewas. ‘Een slecht presterend gewas kost net zoveel om te verbouwen als een topgewas’, zo vat hij samen. Het bedrijf ziet zelf een verbetering van de bodemstructuur nadat het de drainage aanpakte.

In het Verenigd Koninkrijk is in de periode 1960-80, als gevolg van forse subsidieschema’s, veel land gedraineerd of opnieuw gedraineerd. Deze systemen zijn vandaag de dag versleten en aan vervanging toe. Het is niet ongewoon om op het eiland zelfs systemen te vinden die meer dan honderd jaar oud zijn. Een klein voordeel voor Nederland is dat ook drainagespecialisten uit ons land loonwerk in Groot-Brittannië uitvoeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden