Inside Aardappelen

APF Holland tevreden met poolprijs

5 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

APF Holland uit Dronten betaalt voor aardappelen met het ras Innovator van oogst 2017 een middenprijs uit van ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het bestuur van de pool is tevreden; dit in het kader van de grote hoeveelheid beschikbare aardappelen en het feit dat men te maken had met een uiterst slechte markt. In week 45 werd €7,26 betaald en die prijs liep door naar €8,93 in week 13. Uiteindelijk werd in week 27 €11,38 betaald. 

Het gaat hierbij om het ras Innovator. "Dat is namelijk de hoofdmoot van de pool", zo zegt medepoolbeheerder Martin de Visser. Voor het ras Miss Malina werd in week 13 €8,53 betaald en voor Ramos €7,71. 

Veel groen
De kwaliteit van de aardappelen was echter niet altijd even goed. Dit omdat er veel groene aardappelen in de partijen zaten, wegens het blootspoelen van de knollen. Groen zorgt er namelijk voor dat de tarra hoger uitkomt, en zorgt tevens voor maatwerk in de afzet.

De partijen met minder dan 3,5% tarra krijgen een premie van €0,56 per 100 kilo. Wanneer een partij boven de 5,5% tarra zit, ontvangen zij een min van €0,38 per 100 kilo op de uitbetaalprijs. De partijen die tussen de 3,5% en 5,5% tarra hebben, krijgen de normale uitbetaalprijs. In de laatste categorie bevindt zich verreweg het grootste deel van de pooldeelnemers.

Relatief goede prijs
Gezien de omstandigheden is de prijs relatief goed, zo zegt De Visser. "We hebben op de hoogtepunten in de markt (tijdens het groeiseizoen) goed kunnen verkopen, deels ook op de termijnmarkt." Het grootste deel van de aardappelen ging naar de Duitse industrie en een kleiner deel ging naar een aantal Nederlandse verwerkers. Nagenoeg alle aardappelen zijn afgenomen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden