Aangeboden door Conrad

Refractometer helpt bij bepalen biestkwaliteit

25 Juli 2018

Zoals je waarschijnlijk weet krijgen kalfjes biest. De kwaliteit van de biest speelt een grote rol om hun nog prille leven een goede start te geven. Biest bevat namelijk antistoffen die het immuunsysteem van het kalf activeert. Maar, hoe weet je of de biestkwaliteit goed is? In deze blog gaan we daar op in.

Bij biest is de hygiëne heel erg belangrijk. Biest moet schoon gemolken worden, niet vermengd of besmet zijn via vliegen/stof en geen vuil bevatten. Vervuilde biest kan leiden tot diarree en luchtweginfecties. Dit leidt bij pasgeboren kalfjes relatief vaak tot de dood. Cijfers uit 2017 tonen aan dat 8% van de kalfjes binnen 3 dagen sterft. Het belang van goede kwaliteit biest wordt hier dus bevestigd.

Bij biest geldt dat droge stof gelijkstaat aan kwaliteit. De kwaliteit van biestmelk is direct gekoppeld aan het gehalte vaste bestanddelen in de biest, ook wel de droge stof. Hoe meer droge stof, hoe beter de kwaliteit. Gewone koemelk bevat ongeveer 12,5% droge stof en verse biest maar liefst meer dan 25%.

Hoe werkt het meten van het droge stofgehalte?
Het meten van de droge stof kan op diverse manieren. Zo kun je een monster naar een laboratorium sturen, een biestmeter gebruken of een refractometer gebruiken. Een monster naar het laboratorium sturen, duurt meestal erg lang en is daarom niet aan te raden. Een biestmeter is kwetsbaar (omdat deze van glas is) en gaat snel stuk.

Dan blijft de refractometer over. De refractometer is een handig instrument en is tevens behoorlijke accuraat. Dit product raden wij dan ook aan om het droge stofgehalte van de biest te meten.

Wat is een refractometer?
De refractometer bepaalt de hoeveelheid droge stof in de biestoplossing, oftewel de brix-waarde. Hoe meer droge stof, hoe hoger de brixwaarde. Kortom: hoe beter de biestkwaliteit. Een voorbeeld: 20% brix staat voor 20% droge stof.

Over het algemeen geldt dat wanneer de biest een brix-waarde heeft van tussen de 17% en 22% dat het dan slecht is. Biest met een brix-waarde van boven de 23% is van goede kwaliteit en mag aan pasgeboren kalveren gegeven worden. Wanneer de waarde boven de 26% ligt, dan gaat het om topkwaliteit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden